İBAN KORKUSU

Yasa dışı bahis ve kara para aklama amacıyla kişilerin banka hesap ve iban numaralarını kullanan şebekelere yönelik operasyonlar kapsamında, olağan dışı hareketliliklere sahip banka hesapları mercek altına alındı. 

 

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında IBAN numaralarına yönelik geniş çaplı bir inceleme başlattı. Özellikle kiralık IBAN hesapları kullananlar ve bu hesapları kiraya verenler mercek altına alındı.

MALİYE BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde artış gösteren kiralık IBAN kullanımına yönelik ciddi bir adım attı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni bir safhaya geçilirken, kiralık IBAN hesaplarının kullanıldığı işlemler tek tek incelenmeye başlandı. Kiralık IBAN hesabı kullanan işletmeler ve bu hesapları kiraya veren kişiler, vergi dairesine çağırılarak hesap vermeye başladı.

İHBARLAR ARTIYOR

Ağır mali cezaların gündeme gelmesiyle birlikte, kiralık IBAN kullanan işletme sahipleri ve bu hesapları kiraya verenler arasında bir ihbar trafiği başladı. Maliyeye yapılan ihbarlarla, kiralık IBAN kullanımıyla ilgili yeni bilgiler gün yüzüne çıktı. NTV haberine göre, bazı kişiler, vergi cezasından kaçınmak adına, bilgileri olmadan hesaplarının kiralandığını iddia ederek, bu işlemleri gerçekleştirenleri ihbar etmeye başladı.

AYRINTILI SORGULAMA SÜRECİ

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı'nın planladığı adımları açıkladı. Tolu, "Maliye, tahsilat yapan işletmeleri tek tek çağırıp, IBAN yoluyla yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri bir belge düzenlenip düzenlenmediğini sorgulayacak. Ayrıca, işletmeye yakın kişilere ait IBAN hesapları üzerinden yapılan işlemler de incelenecek" dedi.

CEZALAR VE YAPTIRIMLAR

KDV ve vergi cezaları, kayıt dışı bırakılan kazançlar üzerinden hesaplanacak. Hem fatura düzenlemeyenlere hem de mükellefiyet kaydı olmadan bu işlemleri yapanlara yüksek miktarda vergi cezaları uygulanacak. Ayrıca, kiralık IBAN hesaplarını kullananlara ve bu hesapları kiralayanlara yönelik cezai işlemler de gündemde. Bu işlemler kapsamında, MASAK mevzuatına aykırı davrananlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak.