DENİZLİ KEBABI NASIL YAPILIR?

Denizli’nin şüphesiz en ünlü yemeği Denizli kebabıdır. Denizli kebabı hangi etten yapılır? Denizli Kebabı nasıl yapılır? İşte tüm detaylarıyla Denizli Kebabı...

Denizli’nin en ünlü yemeklerinden biri olan Denizli Kebabı, kebap türleri arasında en beğenilenlerdendir. Yaşını doldurmamış erkek kuzuların etinden yapılan Denizli Kebabı fırında pişirilir. 

Denizli Kebabı’nın etinin hazırlanma aşaması da ustalık gerektirmektedir. Yaşını doldurmamış erkek kuzu öncelikle boydan iki eşit parçaya ayrılır. Ayrılan parçalardaki ön kol, kürek (kol üstü) kaburga (Eğeği), Fleto (Böbrek Yatağı) kısımları ayrılır. Etinin hazırlanışındaki bir diğer önemli nokta ise arka butun işlenmemesidir. Arka buta dokunulmamasının sebebi; etin lezzetini hayvanın kendi sırtındaki yağla pişmesi verdiği için hayvanın arka butlarındaki yağ oranı az olduğu için bu et işlenmez ve lif lif ayrılır. Ardından etler paslanmaz demir şişler ile iki taraflı şişlenir. Şişlere sıralanılan etlerin arasına kuzunun kuyruğundan parçalar eklenir ancak fleto denilen böbrek yatağı kısmına kuzunun kuyruğundan konulmaz. Çünkü bu kısma kuzunun sırtında bulunan kendi yağı yeterli olacaktır. 

Şişlere dizilen etlere başka hiçbir işlem yapılmamalıdır. Denizli Kebabı’nı hazırlarken en önemli şeylerden biri etin terbiye veya herhangi bir işlem olmadan pişirilmesidir. Etleri tariflendiği gibi hazırladıktan sonra pişirme kısmına geçilmelidir. 

denizli kebabı

Etinin hazırlanması kadar fırında pişirilme şekli de çok önemlidir. Tavını almış olan fırında sakız ağacının gövdesinden ve kollarından elde edilen odun kütüklerin çam ağacından elde edilen odunlarla fırının sol tarafında yakılması gerekmektedir. Kütükler bir arkaya, iki yanlara ve bir tane de ortaya olacak şekilde şekillendirilir ve ateşlenir. 

Ateşi yaktıktan ve fırın tav hale geldikten sonra fırının sağ kısmına, kalaylı ve elde dövülmüş iki bakır tava konur. Sağ taraftan başlayarak sırasıyla,  kürek (kol üstü), Fleto (Böbrek Yatağı),ön kol ve de kaburga (Eğeği) fırına yerleştirilir. Yaktığınız ateşle hazırladığınız etlerin arasındaki boş kısma kuzu kelleri konur. Ardından fırının kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. 

Pişen etlerin yağı tava sayesinde kaybolmayacaktır. Bu yağı pişme işlemini tamamladıktan sonra, servis edeceğiniz pide ekmeklerinin üstüne sürerek kullanabilirsiniz. Etin pişmesi ise içinse belirlenmiş bir süre yoktur. Eti pişiren ustanın deneyimine göre göz kararı bir süre belirlenir. Fırında dizilerek pişirilen etler sonra başa kaburga (Eğeği), ön kol, Fleto (Böbrek Yatağı), kürek (kol üstü) aktarılarak pişirilir.

Etler piştikten sonra bakır tavanın zemininde kalan yağ ile bölünmüş pide ekmekler yağlanır. Ardından pişmiş et ekmeklerin üzerine konularak servis edilir. Servis ederken yanında, domates ve kuru soğan da servis edilir. Etler kilo ile tartılarak satılır ve yiyecek kişinin isteğine göre kemikli, kemiksiz, yağlı,  yağsız gibi seçenekleri de vardır.

Denizli Kebabı’nın en karakteristik özelliklerinden biri elle yenilmesidir. Kebap yenirken çatal bıçak servis edilmez ve müşterilerin elle yemesi beklenir. Yanında bulunan domates ve kuru soğan da buna dahildir. 

denizli kebabı