ETLİ GEVREK NASIL YAPILIR?

Denizli’nin yöresel yemekleri arasında yer alan etli gevrek vatandaşlar tarafından sevilerek tüketiliyor. Peki etli gevrek nedir? Etli gevrek nasıl yapılır? Etli gevrek nasıl hazırlanır? İşte tüm detayları ile etli gevrek tarifi…

Denizli’nin gastronomide önemli bir yeri olan etli gevrek tadan herkesi kendisine hayran bırakıyor. Denizli’nin batısında yer alan Babadağ ilçesinin kültürel yemekleri arasında yer alan etli gevrek kurban bayramlarının da vazgeçilmezi olmuştur. Yıllardır kurban etiyle yapılan bu yemek, tarihsel süreçte unutulmaya yüz tutsa da Denizli’de bazı restoranlar hala menülerinde etli gevreğe yer vermektedir. Özellikle Babadağ usulü yapımı damakları çatlatırken, bu geleneksel yemek ilçede vatandaşlar tarafından yaşatılmaya çalışılmaktadır. 

Tüm detaylarıyla etli gevrek nasıl yapılır sizler için derledik.

ETLİ GEVREK YAPILIŞI

MALZEMELER

• 1 adet kuzu gerdanı

• 4 adet ev yufkası

• 1 tatlı kaşığı tuz

• 1 tatlı kaşığı karabiber

• 5 bardak su

YAPILIŞI

Etli gevrek yapmak için öncelikle 1 adet kuzu gerdanı suda bekletilir. Suda bekletilen kuzu gerdanının, etin kanından ayrılması sağlanır. Bu aşamada etin kanından ayrılması önemlidir. İsteğe veya ihtiyaca göre etinizi birkaç defa yıkayabilirsiniz. Ardından kuzu gerdanı uygun bir tencereye alınarak üzerine 5 bardak su ilave edilir. Ardından ocağa alınan gerdan, etler yumuşayana kadar haşlanır. Haşlamanın düzgün yapılması önemlidir o yüzden etlerin haşlandığından emin olmakta fayda var. Haşlanan kuzu gerdanının suyu süzülür ve etler küçük parçalar halinde tiftilmeye başlanır. Geniş bir tepside tiftilen etler, ardından geniş bir tavaya alınır. Tavada karıştırılarak kavurma işlemi yapılır. Kavurma işlemi etler tel tel oluncaya kadar sürdürülür. Kavurma esnasında sürekli olarak karıştırmak gerekmektedir. 

Ardından ayrı bir kapta ev yufkaları küçük parçalar haline getirilir. Küçük küçük parçalanmış olan ev yufkaları geniş bir tavada iyice kızartılır. Yufkalar kavrulduktan sonra sıra karıştırma işleminde. 

Pişirilen etler ile kızartılan yufkalar geniş bir yerde buluşturulur. Ev yufkası ve etlerin üstüne göz kararı tuz ve karabiber eklenir. İyice karıştırdıktan sonra sıcak olarak servis edilir.