DİZİ PİYASASINDA MALİ KRİZ: YAZ DİZİLERİNE VEDA

Türkiye, Amerika'nın ardından dünyaya en çok dizi ihraç eden ülke olarak bilinirken, son dönemlerde yaşanan mali kriz nedeniyle yaz sezonu dizileri üretimi durdurma noktasına geldi. Üç yıl önce bir bölümü 1-1.5 milyon TL'ye mal olan dizilerin maliyeti şu anda 10 milyon TL'yi aştı. Bu artış, dizi sektöründe ciddi bir krize yol açtı.

Dizi sürelerinin 120 dakika olması ve iki ekip ile çekim yapılması gibi geçmiş dönemlere ait üretim şekilleri, reklam ücretlerindeki artışın maliyetlerle eş zamanlı yükselmemesi sebebiyle dengesizlik yarattı. Bu durum, özellikle bu yıl daha fazla dizinin final yapmasına neden oldu. Üstelik, dizilerin yurt dışı satışları da garantili olmadığında, kanallar maliyetleri karşılayamadıkları için dizileri daha erken sonlandırmaya başladı.

YAZ DİZİLERİNE VEDA

Yazlık Dizi Projeleri İptal Edildi

Son dönemlerde yapılan açıklamalara göre, artan prodüksiyon maliyetleri sebebiyle ARC Film ve D Media gibi yapımcı firmalar, planladıkları yazlık dizi projelerinden vazgeçmek zorunda kaldı. 

Eylül Sezonunda Dizi Sayısı Azalacak

Mevcut mali kriz, Eylül ayında başlayacak yeni dizi sezonunu da etkileyecek gibi görünüyor. Daha önce her gün yeni bir dizi yayınlama politikası izleyen kanallar, maliyetlerin yüksekliği sebebiyle yayınlayacakları dizi sayısını azaltmayı planlıyor.