YENİ TRAFİK CEZALARI MECLİS’TE

Ölümlü trafik kazalarını azaltmak için Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinin önümüzdeki hafta TBMM’ye sunulması planlanıyor. Teklif, kırmızı ışık ihlali, aşırı hız, alkollü araç kullanımı ve makas atma gibi ihlallere caydırıcı cezalar getiriyor.

Geçen yıl yaklaşık 5 bin ölümlü trafik kazasının incelenmesi, kazaların yüzde 60’ının aşırı hız, kırmızı ışık ihlali ve şerit ihlalinden kaynaklandığını ortaya koydu. Bu nedenle, kanun teklifinde cezaların caydırıcılığını artırmak hedefleniyor. Yetkililer, “Kurallar, hayatı zorlaştırmadan orantılı, ölçülü, caydırıcı ve etkin olmalı. Amacımız, trafikteki ölümlü kazaları azaltmak” dedi.

KIRMIZI IŞIK VE ALKOLLÜ SÜRÜCÜLERE…

Teklifte, kırmızı ışık ihlali ve alkollü araç kullanımına ağır yaptırımlar öngörülüyor. Bir yıl içinde üç kez kırmızı ışık ihlali yapan veya alkollü araç kullanan sürücülerin ehliyetine el konulması planlanıyor. Ayrıca, bu ihlallere verilen para cezalarının yüksek oranlarda artırılması hedefleniyor.

MAKAS ATANLAR VE AMBULANS TAKİPÇİLERİ…

Şerit ihlalleri, özellikle makas atma ve ambulansın arkasına takılma gibi davranışlar da teklifin odak noktasında. Bu tür ihlallere verilecek para cezalarının artırılmasıyla, trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücülere karşı caydırıcılık sağlanması amaçlanıyor. Ani manevra yapan sürücüler de yeni düzenlemeden etkilenecek.

YAŞ SINIRI VE SAĞLIK RAPORU GÜNDEMDE

Kanun teklifinde, ehliyet yenileme için yaş sınırı ve sağlık raporu şartı da tartışılıyor. 75 yaş ve üzeri sürücülerden yeniden sağlık ve göz sağlığı raporu istenmesi öngörülüyor. Yaş sınırının netleştirilmesi için müzakereler devam ediyor. Yetkililer, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nin ölçülülük ilkesine uygun şekilde hazırlandığını belirtti.

YAZ TATİLİ ÖNCESİ YASALAŞMA HEDEFİ

Kanun teklifinin yaz tatili öncesinde yasalaşması için çalışmalar hızlandırıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un TBMM’ye sunduğu 40 maddelik yargı paketi taslağı içinde yer alan trafik cezaları, ayrı bir teklif olarak ele alınacak. AKP Grup Başkanlığı, tasnif ve detaylı çalışmaların ardından teklifin önümüzdeki hafta Meclis’e sunulmasını planlıyor.