PONZİ SİSTEMİYLE MİLYONLUK VURGUN
Ünlü bir finans şirketinin temsilcisi olduklarını öne sürerek Avrupa’da yaşayan çok sayıda Denizliliden 20 bin Euro ile 300 bin Euro arasında para toplayıp dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülen üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Şüphelilerin 750 kişiyi dolandırdıkları iddia ediliyor.
Bir Seçil Erzan vakası da Denizli’de yaşandı. Dubai merkezli bir finans şirketinin temsilcisi olduklarını öne sürerek mağdurlardan 20 bin Euro ile 300 bin Euro arasında para toplayarak dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülen üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
İddiaya göre olay Pamukkale’deki Çamlık Mahallesi’nde önceki yıl E.S. (39) tarafından kurulan dijital finans şirketi etrafında gelişti. Şüphelinin çevresine kendisini ünlü bir iş insanı olarak tanıtarak güven sağladığı, finans şirketinin Denizli temsilciliğini yaptığını söyleyerek yüksek kar vaadiyle yatırımcılara çağrıda bulunduğu ileri sürüldü.
PEK ÇOK KİŞİDEN PARA TOPLADI
İddialara göre şüpheli bir kısmı Denizli’de yaşayan bir kısmı da Fransa, Belçika ve İsviçre gibi ülkelerde yaşayan çok sayıda mağdurdan para topladı. Yatırımcılara aylık yüzde 15 yıllık da 5 kat para yatırma vaadinde bulunuldu. Ayrıca yeni yatırımcı getirenlere ise yüzde 10 ödeme vaadinde bulunuldu. Bir süre sonra yatırımcılar söz verilen kar payını alamayınca dolandırıldıklarını düşünerek şüpheli ve onunla birlikte hareket ettiği ileri sürülüyor H.P. (29) ve T.D. (26) hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
İKİNCİ SEÇİL ERZAN VAKASI
Mağdurların bir kısmının avukatı olan Gizem Üğür olayı ikinci Seçil Erzan vakası olarak nitelendirdi. Aradaki tek farkın dolandırılan insanların değil kendi halinde yaşamları olan insanlar olmasını gösteren Üğür; “Ponzi Sistemi uygulanmış. Yaptığımız araştırmada şüphelilerin lüks yaşam tarzları ile çevresindeki insanları etkiledikleri görülüyor” diye konuştu.
ÖNCE KAR PAYI DAĞITIRLAR
Üğür sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tip durumlarda şüpheliler önce yakınlarından yatırım yapmalarını isterler. Çevrelerine bu karları birkaç ay dağıtırlar. Bunu duyanlar yatırım yapma kararı alır. Müvekkillerim de bu şekilde dolandırıldılar. Yatırılan paraya aylık yüzde 15, yıllık da 5 katı iade edeceklerini vaat etmişler. Lüks hayatları ile insanların gözünü boyamışlar. Yaptığımız araştırmada 20 bin euro ile 300 bin euro arasında yatarım yapanlar var. Çoğunluğu Avrupa'da yaşayan gurbetçiler ve yabancılardan oluşan 750 kişi parasını bu şirkete ve kişiye göndermiş. Para yatıranların büyük kısmı kar payı alamadı, bir kısmı da ancak 2 ay yüzde 15 alabilmiş. Hiç alamayanlar da var" ifadelerini kullandı.
BAHANELER UYDURDULAR
Dolandırıcılara 120 bin Euro’sunu kaptıran İsviçre vatandaşı Celine G., “Paramı geri almak için iletişim kurdum. Bahaneler uydurarak ödeme yapmayıp beklemem gerektiğini söylediler” diye yakındı.
Fransız vatandaşı Jeremy P. ise “Paraların bloke edildiğini söyleyip ödeme yapmadılar. Hiç para almadım” diye konuştu. Dolandırılanların büyük bölümünün Türk vatandaşı olduğu kaydedildi.