DEFİNE-1 OPERASYONU, DENİZLİ’YE DE SIÇRADI

İzmir merkezli olan ve aralarında Denizli’nin de bulunduğu 24 ilde tarihi eser kaçakçılığına yönelik 'Define-1 Operasyonu' yapıldı. Uluslararası tarihi eser kaçakçılığı yaptığı ileri sürülen organize suç örgütü üyesi 47 şüpheli yakalanırken; tarihi eser niteliği taşıyan binlerce materyale el konuldu.

 

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar sonucunda ‘tarihi eser kaçakçılığı ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçlarına yönelik Define-1 operasyonu yapıldı. İzmir merkezli olan operasyonlar; Ankara, Adana, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, Hatay, Isparta, İstanbul, Karaman, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon ve Aydın olmak üzere 24 ilde düzenlendi.

47 GÖZALTI

Operasyonlar kapsamında kaçak kazılarla elde edilen ülkemize ait tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine satarak uluslararası tarihi eser kaçakçılığı yapan organize suç örgütü üyesi 47 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin banka hesap hareketlerinin incelenmesi sonucunda; Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren 5 farklı müzayede evinden örgüt elebaşı konumundaki ‘Pazarlamacı’ olarak tabir edilen şahsa ve aile bireylerine günümüz kuru ile yaklaşık 72 milyon TL döviz cinsinden para gönderildiği ve bu paranın suç grubu üyeleri ile bu gruba menfaat sağlayan şahıslar arasında paylaştırıldığı tespit edildi. Ayrıca 2020’de Hırvatistan’da ele geçirilen ve ülkemize iade edilen bin 57 adet Türkiye kökenli tarihi eserin de örgütün faaliyetleri kapsamında yurt dışına çıkarıldığı tespit edildi.

BİNLERCE TARİHİ ESER ELE GEÇİRİLDİ

Yapılan operasyonlar sonucunda 6 bin 325 sikke, 997 tarihi eser nitelindeki obje, 5 dedektör, 2 ruhsatsız tüfek, ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişek ele geçirildi.

“TARİH ESER KAÇAKÇILARINA NEFES ALDIRMAYACAĞIZ”

Operasyonları İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından paylaştı. Bakan Yerlikaya; “Tarihi ve kültürel mirasımıza zarar veren, bu topraklara ait tarihi eserleri yurt dışına kaçırmaya çalışan tarih eser kaçakçılarına da nefes aldırmayacağız. Hepsini bir bir yakalayıp adalete teslim etmeye kararlıyız. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle” ifadelerini kullandı.