BABADAĞ'DA YENİ BİR ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

Denizli'nin Babadağ ilçesinde "Asyneum-çiçeklideğnek" cinsine ait yeni endemik bitki türü keşfedildi. "Asyneuma" cinsine çok büyük katkılar sunan Prof. Dr. Bayram Yıldız'ın ismine atfedilerek "Asyneuma yildizianum" ismi verilen bitki, bilimsel ismi ile bilim dünyasına tanıtıldı.

 

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl, Denizli'nin Babadağ ilçesinde "Asyneum-çiçeklideğnek" cinsine ait yeni endemik bitki türü keşfetti. "Asyneuma" cinsine çok büyük katkılar sunan Prof. Dr. Hasan Yıldırım'ın ismine atfedilerek "Asyneuma yildizianum" ismi verilen bitki, hakkında kaleme alınan makale ile bilim dünyasına tanıtıldı.

Prof. Dr. Bayram Yıldız'

ZEYBEKLER DEĞNEĞİ

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "Asyneuma yildizianum" bilimsel ismi ile bilim dünyasına tanıttıkları yeri tür hakkında paylaşım yaptı. Prof. Yıldırım, Denizli ilinin muazzam güzelliğe sahip bir dağı olan Babadağ (eski adı Salbakos)'dan keşfettikleri bu türün Türkçe adını (Zeybekler diyarındaki yayılışından dolayı) "Zeybek değneği" olarak önerdiklerini belirtti.

Prof. Dr. Hasan Yıldırım

BİLİM İNSANININ ADI İLE LİTERATÜRDE YER ALDI

Yıldırım, "Gerek bilimsel kişiliği gerekse de insani vasfı ile bizler için büyük bir değer olarak gördüğümüz ve "Asyneuma" cinsine çok büyük katkılar sunan hocamız Sayın Prof. Dr. Bayram Yıldız'ın ismine atfettik. Doktora öğrencim Tuğkan Özdöl ile beraber makalesini hazırlayıp İngiltere kökenli "Kew Bulletin"de makalesi yayınlanarak ismini alan bu güzelin görsellerini paylaşmaktan mutluluk duyarım" ifadelerini kullandı.