BAŞKAN KUMRAL BABAFEST’TE COŞTU, COŞTURDU

Babafest’te coşan Belediye Başkanı Murat Kumral sahneye çıktı, ‘Osman’ımın Mendili Saman Sarısı’ adlı türküyü okudu.

Babadağ Belediyesi tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen Babafest, başladı. Festivalin ilk gününde Belediye Başkanı Murat Kumral, İlçe Kaymakamı Fahrünnisa Şükran İlter ile birlikte kadın girişimcilerden oluşan stantları ziyaret etti. Babafest’e CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, AK Parti önceki dönem Milletvekili Mehmet Yüksel, Babadağlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Doğan Değirmenci, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Karakurt, CHP İlçe Başkanı Mehmet Altınöz ile vatandaşlar katıldı.

BAŞKAN KUMRAL BABAFEST’TE COŞTU, COŞTURDU

BAŞKAN KUMRAL COŞTURDU

İlk günün akşamında ise Tuğba Ger ve Zeynep Casalini sahne aldı. Festivale katılanlar, muhteşem sahne performansları ve birbirinden güzel şarkılarıyla, türküleriyle keyifli dakikalar yaşadı. Festival kapsamında Babadağ’da sahne alan TRT ses sanatçısı Tuğba Ger, katılımcılara türkü dolu anlar yaşattı. Tuba Ger ile birlikte sahneye çıkan ve mikrofonu eline alan Belediye Başkanı Murat Kumral, türkü söyledi. Başkan Kumral, ‘Osman’ımın Mendili Saman Sarısı’ adlı anonim türküyü seslendirdi.

KUMRAL’IN SÖYLEDİĞİ TÜRKÜNÜN HİKÂYESİ

BAŞKAN KUMRAL BABAFEST’TE COŞTU, COŞTURDU

Başkan Kumral’ın seslendirdiği ‘Osman’ımın Mendili Saman Sarısı’ adlı türküsünün Tavas Yöresi’ne ait olduğu biliniyor. Ahmet Gönlüm ve Özay Gönlüm’ün derlemesi olan türkü türkünün acı dolu hikayesinin kahramanı bir zamanlar köyüne nam salmış Yusuf pehlivanın oğlu Osman’dır. Yusuf pehlivan ve Fatma ananın yaşlarının ilerlemesi nedeniyle kardeşlerinin ve evin geçimini Osman sağlamaktadır. Osman, köyün ileri gelen ağalarından Kara Hasan’ın kızı Suna’ya sevdalıdır. Bu sevdasını Fatma ana ve Yusuf pehlivana açar. Ana-baba ne kadar uyarsa da “Daha askerliğin var oğul” diye karşı çıkarlar. Osman “Nişanlanırız Sunam beni ne de olsa bekler” diyerek razı eder ailesini. Köyün öğretmeni Veli Bey’e giden Yusuf pehlivan “Sen okumuş adamsın öğretmen bizim ağzımız dönmez” diyerek, davet eder kız istemeye. Veli Bey de Osman’ı tanıyıp bildiği için geri çevirmez teklifini ve koyulurlar yola. Suna ve Osman’ın birbirlerine olan sevdasını birçok insan bildiği için kızı verirler. Osman ve Suna öylesine mutludur ki nişan takılır bir hevesle çalışmaya başlarlar asker sonrası için. Gel zaman git zaman muhtarlıktan haber gelir. Osman’ı askere çağırırlar. Boylu poslu delikanlı olan Osman ve köyün diğer delikanlıları için eğlence düzenlenir. Yusuf pehlivanın evinin önünde Osman sırtına sardığı bayrakla kınalatır elini ve eğlencenin sonlarına doğru Suna ile baş başa kalırlar. Suna cebinden çıkarttığı içlerine isimleri işlenmiş olan sarı mendili Osman’a verir ve ayrılırlar.

OSMAN’IN ÖLÜM HABERİ YUSUF PEHLİVANA ULAŞIR

Askerliğini sürdüren Osman, çavuşluğa yükselir. Her hafta haberleşirlerken bir hafta Osman’dan ses seda çıkmamıştır. Hemen gecesinde ise Fatma ana, rüyasında oğlunu çaya kapılmış giderken düşünde görür. Uzatmış ama tutamamıştır Orman’ın kolunu. Ertesi gün sabah kapı çalınınca karşısında bir subay ve iki asker gören Yusuf pehlivan, askerleri dili titreyerekten buyur eder. Askerler de hüzünlü bir şekilde Yusuf pehlivana acı haberi verir. Yusuf Pehlivan elinde tuttuğu Osman’ın resmini düşürür yere durumu anlayan ahalisi o acı ağıtı yakmaya başlar.

TÜRKÜNÜN SÖZLERİ

Osman'ımın mendili saman da sarısı (of of)
Osman'ıma gıydılar gece yarısı
Osman'ıma gıyanlar gahbeydi hepisi (of of)

Osman'ım osman'ım zeybek osman'ım
Osman'ıma gıyanlar olsun düşmanım

Susuz derelerde güller de biter mi (of of)
Osman'sız evlerde duman tüter mi
Dünya malını neyleyim osman'ımı dutar mı (of of)

Açın gapıları osman geliyor
Gerneşe gerneşe aslan geliyor