700 YILLIK AĞAÇ

Çalkebir Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Akbay, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne giderek Baklan ilçesindeki bir ardıç ve 2 kavak ağacının anıt ağaç olarak tescillenmesi için başvuruda bulundu. İlçeye bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde bulunan ardıç ağacının 700 yıllık olduğu iddia edildi.

 

Çalkebir Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Akbay, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gitti. Başkan Akbay, Baklan ilçesi Boğaziçi Mahallesi’ndeki bir ardıç ve 2 kavak ağacının anıt ağaç olarak tescillenmesi için başvuruda bulundu. Mahallenin Kepez Mevkiindeki ardıç, çeşme başındaki kavak ve mahalle içindeki çayın kenarındaki ağaçların anıt ağaç özelliği taşıdığını ifade eden Başkan Akbay, “Dernek olarak anıt ağaç olarak tescil edilmesi için müracaatta bulunduk. Ayrıca köyümüzde bir adet meşe ağacı anıt ağaç olarak tescillidir. Bu ağaç meşe ağacı, Sızan Alanı mevkidedir. Meşe ağacının kesilmesi durumunda cezayı yaptırımı vardır. Köylülerimizin duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.

“YEDİ YÜZ YILLIK OLMA İHTİMALİ YÜKSEK”

Denizli’nin en yaşlı ardıç ağacının Boğaziçi Mahallesi’nde bulunduğunu ileri süren Başkan Akbay; “Ulu ağacın gövde genişliği dalların ihtişamı ile yedi yüz yıllık olma ihtimali yüksek. Bölgenin tüm tabiat olayları kozmik bilgileri bu ağaçta gizli. Ağacın yakınında bulunan iki mezarın tahrip edildiği, mezar şahidelerinin de yerinde olmadığını görünce üzüldük. Mezarların beş yüz yıllık olduğu konusunda söylentiler vardı. Artık mezar taşları da yok edilmiş. Taşların üzerindeki bilgileri okuyup tarihi bir bulgu olarak kayda geçmesini isterdik” diye konuştu.

“AĞAÇLARI KORUYALIM”

Ağaçların şan, güç, zenginlik ve ululuğun sembolü olarak kabul edildiğini ifade eden Başkan Akbay; “Mahallemizin turizm faaliyetlerini güçlendirme potansiyeli bakımından da önemli kabul edilmeli. Bu ağaçların anıt ağaç olarak tescillenmesi için müracaat ettik. Ağaçlara gösterilen saygı, bereketi etkilediğine inanılır. Son günlerde Baklan ilçesinden gelerek ormanlık alandaki meşe ağaçlarının kesildiğini duyuyoruz. Yetkililerden bu izinsiz kesilen meşelerin korunmasını bekliyoruz. Bölgemizdeki meşe ormanının yok edilmemesi gerekir. Boğaziçi Mahallesinde bulanan ulu ağaçları korumalıyız. Onların erozyonu önlemedeki katkıları yüksek. Aynı zamanda havamızı temizleyen ağaçlar korunmalı” şeklinde konuştu.