BULDAN’IN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI GELECEĞE TAŞINDI

Buldan Belediyesi, bölgenin kültürel ve sosyal dokusunun ortaya çıkmasına katkı sağlayacak önemli bir çalışmaya imza attı. Osmanlı arşiv vesikaları ışığında derlenen ve geleceğe ışık tutan yüzlerce belge, 3 kitapta toplanarak ilçenin kültürel belleğine kazandırıldı.

Atatürk Kitaplığı çevirmenlerinden merhum Talat Sevil ile İrfan Dağdelen’in son dört yılda Osmanlı arşivlerinden derlediği Buldan’ın yerel yönetiminden dönemin örf ve adetlerine, nüfus ve sosyal yapısı ile ekonomisine kadar geleceğe ışık tutan yüzlerce belge, üç kitapta toplanarak ilçenin kültürel belleğine kazandırıldı.

YÜZLERCE BELGE TARANDI

19. yüzyılda Buldan’ın sosyal ve iktisadi tarihi üzerine yapılan araştırma ve belgelerin yer aldığı, “Osmanlı Arşiv Vesikaları Işığında Buldan Kazası”, “1845 Buldan Temettuat Defteri” ile “Buldan Nüfus Defteri”nin ilçenin geleceğine şık tutacağını vurgulayan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, “Tarihimize ve milli benliğimize güç katan arşivlerimiz yerel tarih çalışmalarında önemli bir yere sahiptir. Toplumumuzun sosyal hayatından ticari hayatına, devlet yapısından taşra yönetimine kadar birçok alanla ilgili; vesika, defter, tapu kayıtları, yerel yönetimden dönemin örf ve adetlerine nüfus ve sosyal yapısından müessesler ile arasındaki ilişkileri ortaya koyan yüzlerce belge gün yüzüne çıkartıldı. Buldan’ın Osmanlı arşiv belgelerine dayalı yapılan bu çalışmanın bölgemizin kültürel ve sosyal dokusunun ortaya çıkmasına katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

 BULDAN’IN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI GELECEĞE TAŞINDI

MART AYINDA TANITIMI YAPILACAK

Başkan Şevik, bu üç güzel eseri, her kademesinde titiz bir çalışma gayret ve sorumluluğu ile yerel ve ulusal tarihe takdim eden İrfan Dağdelen’e teşekkür etti, mart ayı içerisinde düzenleyecekleri toplantıda üç kitabın tanıtımını gerçekleştireceklerini açıkladı. Şevik, “Buldan için önemli olduğunu düşündüğümüz üç kitabın tanıtımını geçtiğimiz aralık ayında vefat eden Talat Sevil ile birlikte yapmayı planlıyorduk. Ancak Talat Sevil’in ömrü vefa etmedi. Bu vesile ile bir kere daha merhuma Allah’tan rahmet diliyor, saygı ve hürmetle anıyorum” diye konuştu.