ÇAL'DA YIKILAN İSTİNAT DUVARINDA İHMAL İDDİASI
Denizli'nin Çal ilçesinde yapımına devam edilen okulun istinat duvarının, yağışın ardından park halindeki bir otomobilin üzerine çökmesi, istinat duvarlarını gündeme getirdi. Eski Denizli Mimarlar Odası Başkanı Süleyman Boz, duvarın projesiz ve denetimsiz yapıldığını kaydetti.
Denizli'nin Çal ilçesinde pazartesi günü meydana gelen şiddetli sağanak yağışta, Hüseyinler Mahallesi'nde inşaatına devam edilen ve yeni eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi hedeflenen meslek lisesinin istinat duvarı çöktü. Okulun olduğu caddede park halinde bulunan Adem Türkkolu'na ait 20 ACA 346 plakalı otomobil, yeni yapılmasına rağmen çöken istinat duvarının altında kaldı.
Çökme anında aracın içinde ve yoldan geçen kimsenin olmaması büyük bir faciayı önlerken, moloz yığını altında kalan araç kullanılamaz hale geldi. İhbar üzerine bölgeye gelen ekipler, yıkılan duvarın altında kalan aracı moloz yığınının altından çıkartırken, araç çekiciyle bölgeden uzaklaştırıldı.
UYARILARIN DİKKATE ALINMADIĞI İDDİASI
Aracın sahibi Adem Türkkolu, yaptığı açıklamada, ihata duvarının yıkılmasında ihmal olduğunu belirtti. Aracının göçük altında kalması nedeniyle arayıp soran, yanında olan herkese teşekkür eden Türkkolu, "Tabii ki burada bir sürü soru işaretleri var. Yeni yapılan okul ve ihata duvarının 60-70 yıllık temel üzerine yapılması, bahçe tarafını doldurmaları ilçe milli eğim müdürlüğü dahil tüm uyarıları yüklenici firmanın dikkate almaması gibi gibi... Kendim de Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 32 yıl emek verip de emekli olan biri olarak okul inşatı üzerinden böyle bir yazı kaleme almak benim için üzüntü verici." dedi.
OLAY VUKU BULDUKTAN SONRA YAPILACAK
İşin düzgün yapılması için her zaman olduğu gibi illa birilerinin canının yanması gerektiğini vurgulayan Türkkolu, " Yüklenici firma dün arabanın enkazını kaldırdıktan sonra duvarı yıktı, bugün de temelini kazmaya ve sıfırdan duvar yapmaya başlayacaklar. Yani 8 ay önce yapacaklarını olay vuku bulduktan sonra yapacaklar. Duvarın yıkıldığı yol Çal'ın pazarı olduğu günlerde kalabalık geçiş güzergahı, insanlar geçiyor, çocuklar oynuyor olabilirdi, eklenecek söylenecek çok şey var da... Tek tesellimiz can kaybının olmaması, bizim canımız yandı inşallah bir daha insanların canı yanmaz." ifadelerini kullandı.
BETONARME YAPILMASI GEREKİYORDU
Denizli Mimarlar Odası Eski Başkanlarından Süleyman Boz da, istinat duvarlarının mimarlık ve inşaat mühendisliği fakültelerinde önemli bir ders olduğunu belirterek, "Yıkılan taş istinat duvarından anlaşılıyor ki betonarme, demirli bir temeli yokmuş. Belli aralıklarla bağlantı hatılı yokmuş. Yıkılan duvarda drenaj boruları yokmuş. Duvarda toprak tarafına yeterli eğim yokmuş. Duvarın harcında yeterli çimento da yokmuş ki duvar dağılmış, yıkılmış. Projesi olsa idi büyük olasılıkla bu duvarın betonarme yapılması gerekirdi. Hesaplar onu emrederdi. Yıkılan duvar moloz taş duvar imiş. En kötü taş duvar şekli." görüşüne yer verdi.
Bunların başlıca yıkılma sebepleri olduğunu anlatan Boz, "Şimdi yeni yapılan duvarı yine karakucak, projesiz, hesapsız yaparlarsa yine yıkılır. Önce bir inşaat mühendisine proje yaptırmaları gerekir. Bu yasal olarak zorunlu." dedi. Boz, duvarın projesiz, denetimsiz, mühendissiz yaptırılmaması gerektiğini vurguladı.