ACIGÖL'ÜN BÜYÜLEYİCİ GÜZELLİĞİ

Denizli Valiliği tarafından sosyal medyada paylaşılan Çardak ilçesindeki Acıgöl'ün renk cümbüşü içerisindeki görüntüsü, izleyenleri büyüledi.

Denizli Valiliği, Çardak ilçesinde bulunan Acıgöl’e ait videoyu sosyal medya hesabından paylaştı. Görüntüler kısa süre içinde binlerce beğeni aldı. 

KUŞ TÜRLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

Tektonik oluşumlu bir göl olan ve denizden yüksekliği 842 metre yükseklikteki Acıgöl, Denizli-Afyonkarahisar yolu üzerinde yer alıyor. Yüzölçümü 41,5 kilometre kare olan gölün 20 kilometre karasi Afyonkarahisar il sınırları içinde kalıyor. Gölün güneydoğusunda bulunan Söğüt Dağı'nın eteklerinden beslenen ve suyu sodalı olan gölde tuz, sodyum, sülfat ve türevleri üretiliyor.

Çeşitli kuşlara ev sahipliği yapan Acıgöl, Türkiye'de flamingo sürülerinin yaşayabildiği özel bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. Kuş cenneti olan ve gözetleme kulesinden 200'e yakın kuş türünün izlendiği gölde, flamingonun yanı sıra, yaban ördeği, turna, yaban kazı, pelikan ve leylek gibi göçmen kuşlar bulunuyor. Göl civarında 20 familyaya ait 176 kuş türü tespit edildi.

Hem sulak alanda hem de çevresindeki dağlarda üreyen angıtın, yıl boyu büyük sayılarda görüldüğü Acıgöl'de 1993'te yaklaşık 150 yuvadan oluşan bir flamingo kolonisi belirlenmiştir. Bu kayıt Acıgöl’ü Türkiye’de flamingonun ürediği 5 yerden biri durumuna getirmişse de üremenin her yıl gerçekleşmediği düşünülmektedir. Acıgöl, aynı zamanda üreyen kılıçgaga, akça cılıbıt, mahmuzlu kızkuşu ve gülen sumru popülasyonlarıyla Türkiye'nin Önemli Kuş Alanları (ÖKA) statüsüne sahip.

Son zamanlarda yaşanan kuraklık nedeniyle kuşların sayısında azalma görülen Acıgöl, Türkiye'nin tek, dünyanın ise ikinci büyük, temiz ve doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı havzası konumunda olup, Türkiye'deki sodyum sülfatın yüzde 98'i doğal kaynaklardan, bu miktarın ise yüzde 90'ı Denizli'deki Acıgöl'den sağlanıyor.

Denizli Valiliği'nin sosyal meyda hesabından paylaşılan Çardak ilçesindeki Acıgöl'ün büyüleyici görüntüsü görenleri hayran bırakıyor. Renk cümbüşüne sahne olan drone görüntüsü kısa sürede 2 bin 500 kişi tarafından izlendi ve büyük beğeni aldı. Valilik tarafından paylaşılan görüntü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Çardak Belediyesi tarafından da paylaşıldı.