ÇİFTÇİ MEYDANA İNDİ

Çivril’de sulama birliğinin su ücretlerine yüzde 300 zam yapmasından sonra çiftçiler meydana indi. Traktörlerle konvoy oluşturan üretici, sulama ücretini protesto etti. 

Denizli’nin Çivril ilçesinde üreticiler su fiyatlarını protesto etti. Sulama birliğinin bu yılki su ücretlerine yüzde 300 zam yaptığını savunan üreticiler traktörlerini ilçe meydanına sürdü. 

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kalabalık sloganlar attı, su ücretlerinin yeniden düzenlenmesini istedi. Çivril Belediye Başkanı Semih Dere de üreticilere destek vermek için meydana geldi.  Dere, ilçe kaymakamı Hasan Akbulut’u arayarak sorunu anlattı, sulama ücretlerinde indirim yapılmasını istedi. 

ÇİFTÇİ EYLEM

1500 LİRAYA ÇIKTI

Geçen yıl sezonluk dekar başına 500 lira ödeme yapan çiftçiler Yeşil Çivril Sağ Sahil Sulama Birliği’nin ücretleri 1500 liraya çıkardığını kaydetti. Karayahşiler, Yamanlar, Sökmen, Şenköy, Kızılcayer ve Yassıhöyük köylerinden onlarca çiftçi traktörlerini kent merkezinde bir süre sürdükten sonra meydana çekti. 

Üreticiler zaten para kazanamadıklarını, girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, su ücretlerine yapılan zammın üretimi bitireceğini kaydetti. Yamanlar Mahalle Muhtarı Mustafa Özdemir sulama birliğine yönelik ilk kez böyle bir protesto olduğunu hatırlatarak; “Bu fiyatlar çok yüksek. Yüzde 300 zam nerede görülmüş? Çiftçi bunu kaldıramaz. Ayakta kalması mümkün değil. Bu bölgede pancar, mısır üretimi yapılıyor. Meyvecilik yapılıyor. İnsanlar bu ücretler karşısında tarlasını ekemez. Ancak ineğini, danasını satarak su parasını ödeyecek insanlar var. Ödeyemeyecek üreticiler de var. Bir açıklama bekliyoruz. Bu ücretler makul bir seviyeye çekilmeli” ifadelerini kullandı. 

üretici

Üreticilerden biri zamla ilgili “Geçen seneki sulama fiyatına %300 zam geldi. Geçen sene 1 ton mısır satıp, bir ton da mısır suladık bu sene. Biz fahiş fiyatlardan şikayetçiyiz, derhal bu fiyatların güncellenmesi gerekiyor. 2 aydır kaymakama ve DSİ müdürlüğüne dilekçe veriyoruz ama cevap alamadık. Onlar hala zarar açıklıyor ama 150 milyon TL cirosu var. Sonuç almadan buradan kalkmayacağız.” diye konuştu. 

dinçer ay

Çiftçilik ile geçinen Dinçer Ay ise “İsmim Dinçer ay. Sulama birliğinden %300 zam gelmesinden şikayetçiyiz. Yeraltı sularından %500 zam geldi. Biz basın açıklaması yapacağız, hiçbir resmi kuruluştan kimse yok. Kaymakamlığı arıyoruz gelmiyor, belediye başkanını arıyoruz gelmiyor, Sulama birliğini arıyoruz gelmiyor. Muhalefetten veya hükumetten ne bir milletvekili ne bir bakan, hiçbiri sesimizi duymuyor. Ziraat odası başkanı Uşak’a kaçmış. Sulama birliği başkanı yemek yemeye gitmiş. Biz kime açıklama yapacağız?” dedi.