UŞAK'TA TMO'YA TEPKİ

Uşak’ta Sol Parti üyesi bir grup ve bazı üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hububat alımı yapmayarak çiftçiyi şirketlere mahkum ettiğini ileri sürerek eylem yaptı. Grup adına konuşan Mahmut Aladağ; “AKP; ofis, kooperatifler ve ziraat odalarını şirketlerin karına kar katmak için kullanıyor. Buna mahkum değiliz” dedi.

SELAMİ AYDIN 

Uşak’ta Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday ve arpa alımı yapmadığı gerekçesi ile protesto edildi. Ulubey İlçesine bağlı İnay Köyü’nde toplanan bir grup Sol Parti üyesi ve üreticiler TMO’ya alım sözünü tutması çağrısında bulundu. Grup adına konuşan Sol Parti Tarım Çalışma Grubu Üyesi Mahmut Uludağ; “TMO şirketlere hizmet etmekten vazgeçmeli. Alım yaparak buğday ve arpa üreticilerini şirketlere mahkum olmaktan kurtarmalı. Buğday, üzüm, tütün bizim canımız. Hakkımızı alırız” diye konuştu.  

‘TMO’NUN KAMUCU NİTELİĞİ ORTADAN KALKTI’

Uludağ TMO’nun kamu kurumu olma işlevini yitirdiğini belirterek; “AKP iktidarı, TMO’nun kamucu niteliğini ortadan kaldırdı. İktidar küçük çiftçiliği bitirmek için elinden geleni yapıyor. Tüm zorluklara rağmen üretimden kopmamak için direnen küçük üreticiler emeklerinin neticesi olan buğdayını, arpasını satmak için TMO'dan randevu bile alamıyorlar. Üreticinin buğdayına kilo başına 8 lira 25 kuruş vermeyi ve tüm mahsulünü almayı taahhüt eden TMO çiftçilere randevu vermeyerek ürünlerini şirketlere satmaya yönlendiriyor. Üreticiye, bir yandan da depolarının dolu olduğunu söylüyorlar. Ancak depolar küçük üreticinin zorlukla ürettiği buğdaylarla değil yabancı şirketlerden aldıkları ithal ettikleri buğdaylarla dolu” ifadelerini kullandı.

UŞAK'TA TMO'YA TEPKİ

‘TÜCCAR 5 LİRA VERİYOR’

Tüccarların 5 liraya kadar fiyat verdiğini belirten Uludağ; “Şirketler 5 liraya kadar fiyat düşürüyor. 8 liradan alsa da temiz değil diyerek ürünün fiyatını aşağı çekiyorlar. Zaten TMO’nun verdiği fiyatta da üretici zarar ediyor. Böylece küçük çiftçi tasfiye ediliyor. Şirket tarımı teşvik ediliyor. AKP, ofisi, kooperatifleri ve ziraat odalarını şirketlerin karına kar katmak için kullanıyor. Buna mahkum değiliz. Gıda ve Tarım politikaları sermayedarları şirketleri daha zengin etmek için değil, küçük üreticinin varlığını insanca yaşam düzeyine getirecek destek ve alım politikaları ile mümkündür. TMO sözünü tut şirketlere hizmet etmekten vazgeç...” diye konuştu.

UŞAK'TA TMO'YA TEPKİ