MURAT DAĞI, MADENCİLERİN HEDEFİNDE
Uşak’ta daha önce başvurusu mahkeme kararıyla reddedilen bir maden şirketinin Murat Dağı’nda altın ve gümüş çıkarmak amacıyla Çevre ve Şehircilik İklim Müdürlüğü’ne ikinci başvuruyu yapması, çevrecileri harekete geçirdi. Aktivistler eylem planını harekete geçirdi, itiraz dilekçelerini gönderme kararı aldı.
Uşak ve Kütahya’nın doğan sınırını oluşturan, çevresindeki yerleşim yerleri ve tarımsal alanların su ihtiyacını karşılayan önemli bir kaynak olan Murat Dağı, madencilerin hedefinde. Daha önce bölgede altın ve gümüş çıkarmak isteyen bir maden şirketinin başvurusu Murat Dağı Yok Olmasın Platformu üyeleri tarafından yargıya taşınmış, yargı başvurunun reddi yönünde karar vermişti. Aynı şirketin bu kez Kütahya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yeni bir başvuru yaptığı ortaya çıktı. Başvurunun ardından çevrde aktivistleri karşı eylem planı oluşturdu.
Murat Dağı Yok Olmasın Platformu üyeleri vatandaşlara çağrıda bulunarak doğanın ve su kaynaklarının korunmasını istedi. Platform Sözcüsü Funda Öz Akcura, “Herkesi Murat Dağı’na sahip çıkmaya ve bizimle birlikte itiraz dilekçesi vermeye davet ediyorum. Duyumlarımıza göre ÇED dosyasına son itiraz günü 30 Ağustos olarak belirlenmiş. Bizler iki hafta başında itiraz dilekçelerimizi Uşak Çevre Şehircilik ve İklim Müdürlüğü kanalıyla göndermek istiyoruz. Murat Dağı, Ege Bölgesi’nde yaklaşık 15 milyon insanın su ihtiyacını karşılayan, ovalara bereket taşıyan büyük bir kaynaktır. Bunu bütün dünyaya anlattık. Altın hırsı ile gözü dönmüş madencilere anlatamadık. Duyumlarımıza göre, yıllardır karşısında olduğumuz şirket, yeni bir başvuru yapmış. Bizlerde buna karşılık bir danışma toplantısı ile yol haritamızı belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.