UŞAK’TA SİVİL TOPLUM MURAT DAĞI İÇİN TOPLANDI

Mahkeme kararı ile başvurusu reddedilen maden şirketinin Murat Dağı’nda ikinci kez altın ve gümüş arama izni talep etmesi Uşak’ta sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Bir komite oluşturan STK temsilcileri hafta başında itiraz dilekçelerini verme kararı aldı.

Uşak’ta sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek Murat Dağı’nda maden arama izni isteyen şirkete karşı ortak hareket etme kararı aldı. Daha önce mahkeme kararı ile başvurusu reddediler bir şirketin bölgede altın ve gümüş çıkarmak için ikinci kez müracaat ettiği belirtildi. Uşak Barosu, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, TEMA Temsilciliği ve Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği temsilcileri bir araya gelerek ortak bir komite kurma kararı aldı. Tüm vatandaşları tepki koymaya davet eden komite adına konuşan Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp, “Geçmiş yıllarda Murat Dağı’nda altın madeni açmak isteyip de hep birlikte dava açıp ve kazanıp kovaladığımız şirket, madeni yeniden açmaya çalışıyor. Şirket İptal ettirilen ÇED dosyasını sanki yenilemiş gibi yapıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kabul ettirmeye çalışıyor. Aklı sıra, ÇED dosyasında yaptığı birkaç göz boyama ile bizi kandıracağını sanıyor. Ama unuttuğu çok önemli bir şey var, Murat Dağı’na sahip çıkmak, suyumuza sahip çıkmak demektir. Sofrada, ekmeğe, tarlada, domates ve bibere sahip çıkmak demektir. Murat Dağı’nda ister siyanürlü isterse siyanürsüz olsun herhangi bir madene geçit vermek; açlık, susuzluk, hastalık, ölüm demektir” ifadelerini kullandı.

UŞAK’TA SİVİL TOPLUM MURAT DAĞI İÇİN TOPLANDI

Eylem planı hazırlayan komite pazartesi günü maden izni verilmemesi yönündeki itiraz dilekçelerini Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verme kararı aldı. Şirketin hatalı olduğu iddia edilen ÇED raporuna ilişkin de dilekçe verilecek.