MASKE GERİ Mİ GELİYOR?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, kış aylarında maskelerin geri dönüşü konusunda uyarılarda bulundu ve DSÖ'nün açıklamalarına dikkat çekti.

 

Eris Varyantı Alarmı

Kovid-19'un Omikron varyantının alt türevi olan Eris'in İngiltere'de patlak verdikten sonra ülke genelinde yayıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Sarhan Sakarya, "Türkiye'de şu an için Eris varyantına rastlanmadı. Ancak kış aylarında maskelerin geri dönüşü muhtemel" dedi. Sakarya, Eris varyantının Omikron'dan daha hızlı yayıldığını ve bu konuda alınması gereken önlemleri sıraladı.

Mutasyonların Sıklığı ve Etkisi

Prof. Dr. Sarhan Sakarya, "Covid-19'un ilk tespitinden bu yana birçok farklı mutasyonla karşılaştık. Bu mutasyonların bazen hastalığın yayılmasına, bazen de daha ağır seyretmesine neden olduğunu gördük" ifadelerini kullanarak, "Virüs, kendi mutasyonlarını onarabilme yeteneğine sahip değil. Bu yüzden bu mutasyonlar sıkça karşımıza çıkıyor" şeklinde konuştu.

Eris Varyantının Hızı

Sakarya, "Eris varyantı, Omikron'dan bile daha hızlı yayılıyor. DSÖ'nün verilerine göre, Eris varyantı, Omikron'un hakim olduğu döneme göre daha sık görülüyor. Türkiye'de henüz bu varyanta rastlanmadı, ancak dünya genelinde yaklaşık 55 bin vaka bildirildi" dedi.

Risk Gruplarına Özel Uyarı

Prof. Dr. Sakarya, yaşın en önemli risk faktörü olduğunu belirterek, "Diyabet, kalp ve akciğer hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin, önümüzdeki dönemde ekstra bir aşı dozu alarak korunmaları öneriliyor" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Önlem Tavsiyesi

"DSÖ, şu anda alınan önlemleri gevşetmiş durumda. Ancak tekrar önlemlerin sıkılaştırılması gerektiğini belirtiyor. Bu, kış aylarını tekrar maskeyle geçirebileceğimiz anlamına geliyor" şeklinde konuşan Sakarya, maske, mesafe ve hijyen kurallarının önemine vurgu yaptı.

 

Anahtar Kelimeler: , , Prof. Dr. Sarhan Sakarya, DSÖ, Mutasyon.