TEKSTİL GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜN %72’Sİ UŞAK’TAN

Türkiye Tekstil ve Hazırgiyim Birlikleri Ortak Sürdürülebilirlik Komitesi, “Uşak’ta Tekstil Geri Dönüşümünde Global Eğilimler ve Uşak Sanayisinin Konumu” isimli konferansta bir araya geldi. Ziyaretlerin ardından bir dizi ziyaretler de gerçekleştirilirken, saha da tekstil geri dönüşümü ele alındı. 

 

Uşak’ta Türkiye Tekstil ve Hazırgiyim Birlikleri Ortak Sürdürülebilirlik Komitesi biraraya geldi.  “Uşak’ta Tekstil Geri Dönüşümünde Global Eğilimler ve Uşak Sanayisinin Konumu” konferansı gerçekleştirildi. Konferans açılış konuşmaları ile başlarken; Doç. Eren ÖNER, Ziynet Berna Orhan, Zeynep Domaniç de bilgilendirme sunumları yaptı.  

GERİ DÖNÜŞÜMÜN %72’Sİ UŞAK’TA

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, “ Uşak rejenere iplik ve kumaş üretimi yapan birçok üreticiye sahip ve yüzde 72 oranındaki katkısıyla Türkiye’nin tekstilde geri dönüşüm merkezidir.  Tekstil atıklarının yanı sıra Türkiye'de pet atıklarının da yüzde 35'i Uşak'ta işleniyor. Uşak, bu noktada örnek bir kent. Bizlerde, Türkiye genelinden gelen katılımcılarımızla burada yapılan işleri ve Uşak’ın geri dönüşüm konusunda geldiği noktayı yerinde görmek amacıyla heyet programımızı gerçekleştirmeye karar verdik.” dedi. 

AYLIK 52 MİLYON KİLOWATT SAAT ENERJİ TÜKETİMİ

Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, “İlimizde yıllık 708 bin ton tekstil atığı iplik, battaniye, çorap, kumaş ve keçe gibi birçok tekstil ürününe dönüşmektedir. Uşak, Türkiye tekstil   geri   dönüşümünün   yüzde 72'sini tek başına yapmaktadır. Bölgemizde aylık 52 milyon Kilowatt saat enerji tüketimi gerçekleşmektedir.  Yakma tesisimiz sayesinde, hiçbir maddi değeri olmayan tekstil   atıkları   ve   Arıtma   çamuru   enerjiye   dönüşüyor.” diye konuştu. 

BAŞKAN KANDEMİR PROJE AMAÇLARINI ANLATTI

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir, Uşak’ta bu sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 200 firma olduğunu ama bunların birçoğunun Ar-ge ve Ur-ge’ye yönelik çalışma yapabilecek maddi olanaklara sahip olmadığına değindi. Kandemir “Projemizle AB’de açılmakta olan Re-HUB merkezleri benzeri bir yapının ilimizde kurulmasını ve Tekstil geri dönüşüm sektöründeki firmalarımızın hem kurumsal hem de üretim kalitelerinin artırılmasını amaçlamaktayız. Projemizin ikincil amacı ise; mevcut sektörde üretilen ürünlerin katma değerini artırıcı ARGE ve URGE çalışmalarını yapacak bir yapının kurulmasıdır. Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında Tekstil, Deri ve Seramik sektörlerinde uzman üniversite olan Uşak Üniversitesi ile yapılacak ARGE ve URGE çalışmalarıyla; Yapılan Geri Dönüşüm, Üretilen Rejenere İplik ve Keçe Ürünlerinin Teknolojisini Otomotiv, Savunma Sanayi gibi katma değeri yüksek sektörlerde kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktayız. ” dedi.