PAÜ’NÜN SU ALTI DRONU LURA BİLİME KATKI SAĞLAYACAK

Pamukkale Üniversitesi Su Altı Teknolojileri Takımı’nın AR-GE çalışması sonucu geliştirdiği su altı keşif ve gözlem aracı Lura, deniz kaplumbağaları ve deniz canlılarının keşif ve gözleminde kullanılacak. Lura, DEKAMER gözetiminde Dalyan İztuzu sahilinde denendi. 

 

Teknofest 2023’te İnsansız Su Altı Sistemleri kategorisinde 400 takım arasından 4’üncü olan su altı keşif ve gözlem aracı Lura bilime hizmet edecek. Pusat Su Altı Teknolojileri ekibi Yiğit Turgut Argıtlı, Metin Baydarakçı, Ertuna Özderya ve Yusuf Güngör tarafından tasarlanan ve açık denizde yaklaşık 100 metre derinliğe kadar dalabilen Lura, bölgede yaşamını sürdüren deniz kaplumbağaları ve deniz canlılarının keşif ve gözleminde kullanılabilecek. 

8 MOTORLA HER EKSENDE HAREKET EDİYOR

Sensörler ve kameralar yardımıyla su altında keşif gözlem amaçlı geliştirilen araç, su altı haritalama çalışmalarında kullanılabiliyor ve 8 motorla her eksende hareket edebiliyor.Araç, üzerindeki kabloyla aldığı görüntüyü yüzey istasyonundaki bilgisayara anlık olarak görüntü aktarımı yaparken, cihaz üzerindeki batarya ile 2 ila 4 saat su altında kesintisiz çalışma ve veri kaydı yapıyor.

PAÜ’NÜN SU ALTI DRONU LUNA BİLİME KATKI SAĞLAYACAK

BİLİMSEL VERİLERLE CARETTA CARETTALARI DAHA İYİ KORUYACAĞIZ

Deniz kaplumbağalarının deniz altındaki gizemli hayatını belgesel halinde görüntülemenin çok önemli olduğunu söyleyen DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, “Pusat Takımı’nın geliştirdiği cihazı deniz kaplumbağalarında nasıl kullanabileceğimizi test ediyoruz. Ekip, yuvaların veya kumsalın sıcaklığının, neminin kaydedildiği cihazlar gibi farklı cihazlar üzerinde de çalışıyor. Deniz kaplumbağalarının daha iyi korunabilmesi için bilimsel veri elde etme amaçlı bu cihazları bizim için geliştiriyorlar. Dolayısıyla biz de ileride bu geliştirilmiş teknolojileri burada kullanabileceğiz” dedi.

YATIRIMCI VE SPONSOR ARIYORLAR

PUSAT Takımı üyesi Metin Baydarakçı ise,  “Kurulduğundan bu yana çalışmalarımızı insansız su altı teknolojileri kategorisinde yapmaktayız. Teknofest 2023’te 400 takım arasından 4’üncülük derecesini elde ettik. İnsansız su altı otonom aracı geliştirmek üzere yolumuza devam ediyoruz. Aracımızın üretimi ilk etapta keşif ve gözlem amacıyla yapıldı. Daha sonra aracımızı çeşitli görevleri yapabilecek şekilde geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Deniz kaplumbağalarının ve deniz canlılarının daha rahat izlenebilmesi ve akademik çalışmaların yapılabilmesi adına çalıştıklarını söyleyen projenin diğer bir sorumlusu Yiğit Turgut Argıtlı ise Argıtlı, AR-GE çalışmalarının daha kaliteli bir hale dönüştürülebilmesi için sponsorlara ve yatırımcılara ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.