ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİK

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesindeki ücret dikkate alınacak ve bu ücretlere (bir önceki yılın ortalama yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)+5 oranından fazla artış yapılamayacak.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında özel eğitim kurumlarının fiziki yapısı, çalışma takvimi, öğrenci ve kursiyer kayıt işlemlerine yönelik düzenlemelere de gidildi.

"İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi durumlarda eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişe ilişkin usul, esas ve kriterler ile kontenjan düzenlemelerinin bakanlıkça ayrıca belirlenebileceği" şeklinde değişiklik yapılan yönetmekte özel okullarda eğitim öğretimin tam gün yapılacağı kaydedildi.

"Okul öncesi eğitim kurumları dışındaki okullarda her bir öğrenci için en az 2 m2 alan düşmesi ve her bir okul için ayrı ayrı en az 350 m2 bahçe ile bina içinde her bir okul için en az 150 m2 büyüklüğünde bir alanda teneffüs alanı bulunması" ibaresinin eklendiği yönetmelikte "Karma kullanım alanlarında; okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarından bir veya birkaçı ya da hepsi bir arada açılabilir. Ancak bir arada açılacak bu okul gruplarının binası ve bahçesine müstakil giriş olması ve her okul için ayrılmış kat/ardışık katlarda o okulun derslikleri ile öğrenci tuvalet ve lavabolarının bulunması gerekir. Ayrıca ortaöğretim okulu/okulları için diğer seviyedeki okullardan ayrı bahçe, bina girişi, katlara erişim ile her okul için ayrılmış kat/ardışık katlarda o okulun derslikleri ile öğrenci tuvalet ve lavabolarının bulunması gerekir." ifadelelerine yer verildi.

Yapılan değişiklikle, eğitim kurumları her sekiz yılda bir kurum yönetmeliklerini bakanlığın onayına sunacak, öğrenci okulda öğrenimine başladığı eğitim öğretim yılında geçerli olan kurum yönetmeliğine göre okuldan mezun olacak. Okullar, kayıt ve nakil işlemlerinde zekâ testi ve benzeri uygulamaların sonuçlarına göre öğrenci seçimi yapamayacaklar.

Okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınacak ve bu ücretlere [(bir önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2]+5 oranından fazla artış yapılamayacak.

Özel öğretim kurumlarında ücretsiz okuma hakkı kazanan öğrenci ve kursiyerler MEBBİS ve e-okul modüllerine işlenecek. Özel öğretim kurslarında sınıf mevcutları 18 kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlenecek. Lise ve dengi okul öğrencileri hafta içi okul saatleri dışı ve hafta sonu da özel öğretim kurslarına devam edebilecek.

Özel öğretim kursları da çalışma takvimini bildirecek

Mesleki eğitim merkezleri, uzaktan öğretim yapan kurslar ve sosyal etkinlik merkezleri gibi özel öğretim kursları da yıllık veya dönemlik çalışma takvimlerini ve haftalık çalışma saatlerini gösteren çizelgelerini bağlı olduğu millî eğitim müdürlüğüne gönderecek. Türk programı uygulayan milletlerarası okullarda Bakanlıkça onaylanmış Türk haftalık ders çizelgeleri ve programları uygulanabilecek.

Özel öğretim kurumları, il millî eğitim müdürlükleri ile belediyeler arasında imzalanan ve Bakanlıkça onaylanan sosyal etkinlik merkezleri veya örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurs düzenlenmesine ilişkin iş birliği protokolü yapabilecek. Özel öğretim kurslarındaki bilim grupları, öğrencilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenerek "Sosyal Bilimler" ve "Fen Bilimleri" grubu şeklinde iki bilim grubu oluşturuldu.

İki yıl içinde yeniden düzenleyecek

Yönetmeliğe eklenen geçici maddelere göre, şu an faaliyette bulunan özel okullar, haftalık ders çizelgesi ve öğretim programlarını 2 yıl içinde yeniden düzenleyerek Bakanlığın onayına sunacak. Kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alan özel öğretim kurslarının kurucularından program değişikliği talebinde bulunanlar için değişiklik başvurularını 2023'ün Temmuz ayının ilk iş gününe kadar yapma şartı 1 yıl süreyle aranmayacak.

Depreme dayanıklı binalar için geçici nakil hakkı

Binanın depreme karşı sağlam ve dayanıklı olmadığının yeniden düzenlenen teknik raporda   belirtilmesi nedeniyle binayı terk etme durumunda kalan kurumlara verilen süre sonunda şartları uygun bina bularak nakil izni almamaları durumunda kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek. Öğrencilerin mağduriyetini gidermek üzere aynı kurucuya ait birden fazla okulun aynı binada açılabilmesi ile depreme karşı binasının sağlam ve dayanıklı olmadığı tespit edilen özel öğretim kurumlarının 5 yıl süreyle geçici nakil yapabilmelerine olanak sağlanacak.