MEB’DEN 81 İL VALİLİĞİNE GENELGE

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 81 il valiliğine yeni eğitim öğretim dönemiyle ilgili dikkat çekilmesi gereken hususlar konusunda gönderdiği genelgede, okullarda öğrencilerin sağlığı için fiziksel aktivite yapılacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca 81 ilin valiliklerine 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler konulu genelge gönderildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan genelgede; “Obezite ve dijital bağımlılığa karşı tedbir mahiyetinde öğrencilerin tabii ortamlarda arkadaşlarıyla uyum içerisinde oynayarak sosyal yönlerinin gelişmesine ve okul içindeki vakitlerini daha iyi değerlendirebilmelerine imkân sağlamak amacıyla okul bahçelerinde ve eklentilerinde iyileştirmeler yapılacaktır. Bu bağlamda, oyun alanları tanzim edilecek ve öğrencilerin beden ve ruh sağlığı açısından sosyal gelişimlerini destekleyecek, özellikle okul bahçelerinde gelenek ve kültürümüzden beslenen yüz yüze oyunların oynanması teşvik edilecek, gerekli rehberlik yapılacaktır. Temel eğitim kurumlarında öğrencilerimizin güne dinç, neşeli, zinde başlaması ve sağlıklı yaşam için alışkanlıklar edinmesi için imkân dâhilinde sınıflara geçmeden önce kısa bir süre de olsa kültürfizik hareketleri yaptırılacaktır. Sağlıklı beslenme alışkanlığının geliştirilmesi ve fiziksel aktiviteleri teşvik etmek amacıyla ‘Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı’ kapsamında çalışmalar yürütülecektir.” ifadelerine yer verildi.

“SABAH DERS BAŞLAMADAN FİZİKSEL AKTİVİTE YAPMALARINI İSTEDİK”

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de Anadolu Ajansı Editör Masası'nda eğitim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlığın internet sitesinde yer alan habere göre; Bakan Tekin, geçen hafta 81 il valiliğine yeni eğitim-öğretim dönemiyle ilgili dikkat çekilmesi gereken hususlar konusunda genelge gönderdiklerini anımsatarak, "Genelgemizde kamuoyunda hemen hemen herkesin şikayetçi olduğu, başta obezite, yani çocuklarımızın ve gençlerimizin hareketsizliğini gündemimize alarak valiliklerimize, il müdürlüklerimizden çocuklarımıza sabah ders başlamadan önce kendi imkânları ölçüsünde bir fiziksel aktivite organizasyonu yapmalarını istedik. Yani 15-20 dakika, çocuğu da yormadan” dedi.

MEB’DEN 81 İL VALİLİĞİNE GENELGE

“SAĞLIK SORUNLARI BÜTÇEYE DE YÜK”

Servisten inip derse giren ve ardından eve dönen, bilgisayar başına oturup gün içinde 300-500 adım dahi atmadan günü tamamlayan öğrenciler olduğuna işaret eden Bakan Tekin, "Obezite ve dijital bağımlılık, önümüzdeki dönem problemlerinden biri. Yani ekonomik açıdan da sağlık açısından da öyle. Sonrasında ortaya çıkarabildiği sağlık problemleri ve onun sağlık bütçesine yükleyeceği yükü düşündüğümüzde bunu önemsiyorum” diye konuştu. Fiziksel aktivitenin ilkokul, ortaokul ve liselerde okulların fiziksel ortamları nispetinde yapılabilmesini önemsediklerini vurgulayan Tekin, atıl durumdaki okul bahçelerinin, çocukların oyun oynadıkları bir alana dönüşmesini istediklerini, bunların öğrencilerin sosyalleşmesi ve sağlığı açısından önemli olduğunu kaydetti.

MEB’DEN 81 İL VALİLİĞİNE GENELGE

EBA'YA GELENEKSEL OYUNLARLA İLGİLİ MODÜLLER YÜKLENDİ

Asosyal, elektronik ortamda dijital dostluklar dışında başka dostu olmayan, arkadaşlarıyla belki 3-5 kelime konuşmadan günü tamamlayan öğrencilerin varlığını işaret eden Bakan Tekin, "Bunun da önüne geçmek istiyoruz” dedi. Okul bahçelerine oyun parklarının bir kısmını kurduklarını dile getiren Tekin, EBA ortamı üzerinde de geleneksel oyunlarla ilgili modüller yükledikleri bilgisini verdi, bunun sağlıklı bir toplum, sağlıklı bir birey için öneminin altını çizdi. Eskiden olduğu gibi zil çaldığında öğrencilerin bahçeye koşmasını beklediklerini ifade eden Tekin, bunun pedagojik olarak eğitim sürecine de pozitif yansıyacağını düşündüklerini anlatı. Bakan Tekin, hem temel eğitim düzeyinde hem ortaöğretim düzeyinde öğrencilere sosyal etkinliklerinin zamanla notlandırılacağı bir düzen oluşturmak istediklerini de kaydetti.