EĞİTİMDE NELER DEĞİŞTİ?

Yeni eğitim öğretim yılında köklü değişikliklere gidildi. İlkokulda yazılı sınav kaldırılırken ortaokul ve liselerde "ortak sınav" uygulaması başlayacak.

Resmi Gazete'de 8 ve 9 Eylül'de yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği" uyarınca ilk ve ortaöğretimde değişiklikler yapıldı.

İLKOKULDA YAZILI SINAV YOK

Pandemi tedbirleri kapsamında 2021'de alınan kararla 1, 2 ve 3'üncü sınıflarda sınav uygulaması yerine sınıf içi değerlendirmelere göre öğrencilere not verilip, yazılı sınav uygulaması sadece 4'üncü sınıflarda yapılırken, "Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği" ile ilkokulların tüm sınıflarında yazılı sınav kaldırıldı. Yönetmelik uyarınca okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişiminin takibi ders öğretmenlerince sürekli yapılacak. Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile takip edilecek.

EĞİTİMDE NELER DEĞİŞTİ?

TÜRKÇE SINAVLARINDA YENİ UYGULAMA

İlkokullarda öğrencilerin Türkçenin doğru ve güzel kullanımını geliştirmek amacıyla dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik ölçme araçları kullanacak. Ortaöğretimde Türkçe/Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları; dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak. Ülke geneli ya da il/ilçe geneli ortak yazılı sınav yapılması durumunda sınavın uygulamalı kısmı okul tarafından yapılacak ve iki sınav birlikte değerlendirilecek. Türkçenin korunması ve geliştirilmesi amacıyla dört beceride yapılacak Türkçe dil sınavı ile öğrencilerin öğretim süreçleri boyunca kazandıkları dinleme, konuşma, okuma, yazma becerilerindeki gelişimleri izlenecek. İki yıllık döngüler halinde yapılacak araştırma sonuçlarına yönelik ve ülke geneli rapor hazırlanacak.

SINAVLAR ORTAK YAPILACAK

Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliğine göre, ülke il/ilçe ve okul genelinde ortak yazılı sınavlar yapılabilecek. Uygulamalı sınavlar hariç, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkan vermek üzere birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılması esas olacak. Bakanlıkça öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacağı duyurulacak. Ülke, il/ilçe genelinde yapılmayan tüm sınavlar okullarda ortak sınav olarak yapılacak. Mesleki eğitime öğrenci gönderilen sınıflarda ve mesleki eğitim merkezlerinde ortak sınav yapılmayacak.

Okullarda 'sınav haftası' uygulaması yapılacak. Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı öğretim yılı başında okullar tarafından e-Okuldan ilan edilecek. Buna göre, okullarda; 1. dönem 1. sınavlar: Ekim ayı son haftası ile Kasım ayı ilk haftası, 1. dönem 2. sınavlar: Aralık ayı son haftası ile Ocak ayı ilk haftası, 2. dönem 1. sınavlar: Mart ayı son haftası ile Nisan ayı ilk haftası, 2. dönem 2. sınavlar: Mayıs ayı son haftası ile Haziran ayı ilk haftası aralığında yapılacak.

EĞİTİMDE NELER DEĞİŞTİ?

EN AZ İKİ SINAV YAPILACAK

Sınav haftasında okullarda ders işlenmeye devam edilecek. Her dersten her dönem iki sınav yapılacak. Haftalık ders saat sayısı altı ve üzeri olan derslerde il sınıf/alan zümrelerince karar alınması durumunda üçüncü sınav yapılabilecek. Her sınavdan sonra öğrencilerin eksikliklerinin tespiti için sınav analizleri gerçekleştirilecek. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders öğretmeni ve eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri tarafından yeniden değerlendirilerek, sınıf içi telafi uygulaması yapılacak.

SINAVLAR YAZILI YOKLAMA ŞEKLİNDE OLACAK

Ülke ya da il/ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlar hariç, okullarda yapılan tüm sınavlar cevaplarını öğrencilerin oluşturduğu ve farklı bilişsel düzeyde kazanımları ölçen maddelerden oluşan yazılı yoklama şeklinde yapılacak. Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısı ikiyi geçmeyecek. Ancak zorunlu hâllerde bir sınav daha yapılabilecek. Ulusal/uluslararası izleme araştırmaları ile merkezî sınavlar haricinde zorunlu hâller dışında yazılı sınav süresi bir ders saatini aşmayacak.

EĞİTİMDE NELER DEĞİŞTİ?

DEVAMSIZLIĞA KARŞI KOMİSYON KURULACAK

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı riski taşıyan öğrencilere yönelik okullarda "önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu" kurulacak. Bilim, tiyatro, spor, müzik, folklor, beceri yarışması, mesleki ve benzeri eğitici-kültürel faaliyetlere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmasına izin verilen öğrenciler, okula devam edemedikleri süre boyunca faaliyet izinli sayılacak. Verilen izinlerin toplamı bir eğitim ve öğretim yılının 2/3'ünden fazla olamayacak. Bu öğrencilerin başarı durumlarının belirlenebilmesi için iki dönem puanı almış olmaları gerekecek.

DEVAMSIZ ÖĞRENCİ BAŞARISIZ SAYILACAK

Art arda iki gün özürsüz devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilecek. Veli okula davet edilerek öğrencinin durumu hakkında bilgilendirilecek ve varsa özür belgesini okul yönetimine teslim etmesi istenecek. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü ve toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.

Birinci dereceden yakınını kaybedenler için özürsüz devamsızlık süresi olan 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40 gün olacak. Önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu, devamsızlık yapan ve sınıf tekrarı riski bulunan öğrenci velisini devamsızlığın 5. gününde okula davet edecek. Devamsızlık nedenlerini ortadan kaldırıcı çalışmaları işbirliği içinde yapacak. Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü, haftalık ders çizelgesinde belirtilen sosyal sorumluluk çalışmaları için öngörülen süreye bir saat olarak eklenerek ayrıca dikkate alınacak.

DEVAMSIZLIKTAN BAŞARISIZ OLANLARA SINIF TEKRARI

Sürekli tedavi, yatarak tedavi ya da organ nakli gerektiren hastalığı bulunanlar, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmi raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrenciler için özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60 gün olacak. Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrenciler için özürsüz devamsızlık süresi 20 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 70 gün olarak uygulanacak.

Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemeyecek. İstemeleri halinde bu öğrencilerin kayıtları mesleki eğitim merkezi diploma programına aktarılacak. Bu öğrenciler, istemeleri halinde bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ayrıldıkları sınıf seviyesinden eğitimlerine devam ettirilecek. Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise veli ve öğrenci talebi dikkate alınarak Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilerek kayıtları yapılacak. Mesleki eğitim merkezinde öğrenim hakkı bulunmayanlardan zorunlu eğitime tabi olanlar ise veli ve öğrenci talebi dikkate alınarak açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya açık öğretim imam hatip lisesine yönlendirilerek kayıtları yapılacak.

AÇIK LİSEYE GEÇİŞTE SINIRLAMA

Bakanlığın yeni düzenlemesiyle örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçişlerde sınırlama getirildi. Yönetmelikle, özel eğitim ihtiyacı olan kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, milli sporcular, Bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışında kalanlar açık liseye nakil ve geçiş yapamayacak.

SINIF GEÇMEDE BAŞARI PUANI

Bakanlık, yönetmelik değişikliği ile liselerde sınıf geçme maddelerinde bir dizi önemli düzenleme yaptı. 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9. sınıflarından itibaren kademeli olarak uygulanacak değişiklikle, ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla, tüm derslerden başarılı olan ve başarısız dersi/dersleri olanlardan yıl sonu başarı puanı en az 50 olan öğrenciler doğrudan sınıf geçecek.

Daha önce bir üst sınıfa geçişler için gerekli olan 50 not ortalaması artık yeterli olmayacak. Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmelikte belirtildiği üzere, liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Mesleki eğitim merkezinde sınıf tekrarı ve öğrenim hakkına ilişkin yapılan düzenleme ile 11. sınıfın sonunda kalfalık belgesini almaya hak kazanamayan mesleki eğitim merkezi öğrencileri, 12. sınıftaki ustalık eğitimine geçemeyip sınıf tekrarı yapacak.

AÇIKTAN ÖRGÜNE GEÇİŞ

Açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya açık öğretim imam hatip lisesinde öğrenim görmekte iken, başarmış oldukları kredi itibarıyla örgün ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçiş yapabilecek durumda olan, yaş itibarıyla örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt şartlarını taşıyan, örgün ortaöğretimde okuma hakkı bulunan ve disiplin yönünden örgün eğitim dışına çıkarma cezası almayan öğrenciler, ders kesiminden yeni öğretim yılı birinci döneminde ekim ayının sonuna kadar, ikinci dönemde ise dönemin ilk iş gününden şubat ayı sonuna kadar ortaöğretim kayıt alanı içinde tercihe bağlı olarak, öğrenci nakil ve yerleştirme komisyonu kararıyla programı ve kontenjanı uygun olan Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu meslek programları, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine ve mesleki eğitim merkezlerine nakil ve geçiş yapabilecekler.

CEP TELEFONU KULLANIMI

Değişen yönetmelik uyarınca, okul müdürleri, öğrencilerin eğitim ortamlarında cep telefonlarını ve diğer bilişim araçlarını bu Yönetmelikte yer alan hükümler doğrultusunda kullanmalarına yönelik tedbirleri alacak.