SINAV YERİNE SÜREÇ ODAKLI DEĞERLENDİRME
Millî Eğitim Bakanlığı, ilkokullarda sınav yerine geliştirilen ‘süreç odaklı’ öğrenme yaklaşımı kapsamında biçimlendirici değerlendirmeye dayalı örnek ölçme araçları yayımlandı.
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, ilkokullarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişiminin takibi, gelişim düzeylerinin izlenmesi ve süreç odaklı değerlendirme yaklaşımın benimsenmesi kapsamında biçimlendirici değerlendirmeye yönelik örnek ölçme araçları hazırlandı. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Biçimlendirici Değerlendirme Etkinlik Örnekleri" Bakanlığın internet sitesinde yayımlandı. İlkokulların farklı sınıf düzeyleri için hazırlanan ve süreç odaklı değerlendirmeyi temel alan biçimlendirici değerlendirme örneklerine yer verilen açıklamada bundan sonraki süreçte de benzer örnek ölçme araçları hazırlanarak yayımlanacağı belirtildi.
İLKOKULLARDA NOT VERME NASIL YAPILACAK?
İlkokullarda hiçbir ad altında sınav yapılamayacak. Süreç odaklı değerlendirmeye yönelik hazırlanan ölçme araçlarında çoktan seçmeli sorular kullanılmayacak. İlkokullarda sınıf içi ölçme, biçimlendirici değerlendirmeye göre yapılacak. Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişiminin takibi ders öğretmenlerince sürekli yapılacak. Ölçme araçları ders etkinliklerinin bir parçası olarak kullanılacak ve öğrenciye anında geri bildirim verilecek. Dördüncü sınıf öğrencilerin akademik gelişimleri biçimlendirici değerlendirmeye olanak sağlayacak ölçme araçları ile yapılacak ve her dönem sonunda öğrenci gelişim düzeyi bu araçlara verilen puanlarla belirlenecek. Puan karşılıkları, karnede “çok iyi”, “iyi”, “yeterli” ve “geliştirilmeli” şeklinde gösterilecek.
ALAN ÖĞRETMENLERİ NASIL ÖLÇME DEĞERLENDİRME YAPACAK?
İlkokullarda derse giren alan öğretmenleri, sınıf öğretmenleri gibi biçimlendirici değerlendirmeye olanak verecek şekilde öğrenci gelişim dosyası oluşturarak ölçme ve değerlendirme yapacak. İlkokullarda yazılı sınav saati uygulaması olmadığı için Türkçe dinleme, konuşma ve yazma becerileri için ayrıca uygulama sınavı yapılmayacak. Türkçe yazma becerisinin geliştirilmesi için sınıf içi etkinlikler hazırlanacak, ölçme ve değerlendirme bu etkinliklere göre yapılacak. Benzer uygulamalar dinleme ve konuşma becerisinin geliştirilmesi için de yapılacak. Burada asıl amaç öğrencinin gelişimini takip ederek durum değerlendirilmesinin yapılması.