OKUL ÖNCESİ VE İLKÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLDİ
Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle resmî okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların okulda geçirdikleri süredeki temel ihtiyaçlarını, öz bakım süreçlerini ve eğitim programının uygulanmasını desteklemek amacıyla katkı payı alınacak. Katkı payının tavan miktarı, il/ilçe millî eğitim müdürü başkanlığındaki katkı payı tespit komisyonunca belirlenecek.
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel, okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarının görev ve işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenleyen "Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Önceki yönetmelikte yer alan "Normal eğitim" ifadesi "Tekli eğitim" olarak değiştirilirken, yönetmelikle okul öncesi eğitim ile ilköğretimde yeni düzenlemelere gidildi.
Yapılan değişiklik uyarınca, tekli eğitim yapılan okullarda teneffüslerden biri en az 20 dakika olmak üzere diğer teneffüsler için en az 15 dakika süre ayrılacak. İkili eğitim yapılan okullarda ise teneffüsler için en az 10 dakika süre ayrılmaya devam edilecek.
ÖĞRENCİLERİN SINIF VE ÖĞRETMENLERİ KURA İLE BELİRLENECEK
İlkokula kaydı yapılan öğrencilerin şubeleri ve öğretmenleri kura yöntemi ile e-Okul sistemi üzerinden Bakanlıkça belirlenecek. İlkokulda şube değişikliği, velinin yazılı talebi üzerine rehberlik servisinin hazırlayacağı gerekçeli görüş raporu alınarak okul yönetimince o ders yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılabilecek. Ortaokul ve imam-hatip ortaokuluna kaydı yapılan öğrencilerin şubeleri kura yöntemi ile e-Okul sistemi üzerinden Bakanlıkça belirlenecek. Bu okullarda şube değişikliği, velinin yazılı talebi üzerine rehberlik servisinin hazırlayacağı gerekçeli görüş raporu alınarak okul yönetimince o ders yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere yapılabilecek. Şube ve öğretmen seçimine yönelik uygulama, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı başına kadar uygulanmayacak.
Okul kayıtlarında da düzenleme getiren yönetmeliğe göre, öğrencinin; anne ve babasının her ikisinin ya da yasal sorumluluğunu üstlenen kişinin çalışması, anne/babadan birinin hayatta olmaması, ailesinde ağır engelli raporu bulunan bireyin bulunması hâlinde nakli, belgelendirilmesi şartı ile anne veya baba ya da yasal sorumluluğunu üstlenen kişinin çalıştığı adresin kayıt alanındaki okula yapılacak.
DEVAMSIZLIKLAR GÜNLÜK TAKİP EDİLECEK
Öğrencilerin devamsızlıkları, e-Okul sistemi üzerinden okul yönetimince günlük olarak takip edilecek. Devamsızlığı 5'inci, 10'uncu ve 15'inci günlere ulaşan öğrencilerin durumları veliye posta, e-posta veya kısa mesaj yolu ile bildirilecek. Ayrıca kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınan öğrenciler için devamsızlığın 30'uncu gününde de tebligat yapılacak ve öğrencinin okula devamının sağlanması istenecek. Öğrencilerin eğitime erişimlerinin mümkün olmadığının mülki idare amirince tespit edilerek izinli sayılmaları hâlinde izinli sayıldıkları süre devamsızlıktan sayılmayacak. Mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçer aileler, çalışmak üzere gidecekleri yerleri çocuklarının kayıtlı olduğu okullarına bildirmekle, çocuklarını gittikleri yerlerdeki okullara kaydettirmekle ve çocuklarının okula devamını sağlamakla yükümlü olacak.
SINIF GEÇMEK İÇİN 50 PUAN LAZIM
Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında dönem puanı, yıl sonu puanı ve yıl sonu başarı puanı 100 tam puan üzerinden belirlenirken, başarı puanı da Türkçe dersi haricindeki dersler için 45'ten 50'ye çıkartıldı. Yüzlük puan sisteminde Türkçe dersi haricindeki dersler için 0-49,99 puanlar başarısız, 50,00 ve üzeri puanlar başarılı olarak değerlendirilirken, Türkçe dersinden ise 0-69,99 puanlar başarısız, 70,00 ve üzeri puanlar başarılı olarak değerlendirilecek. Bir üst sınıfa devam etmek için öğrencinin iki dönem puanının aritmetik ortalaması Türkçe dersi için 70,00'dan, diğer dersler için 50,00'dan az olamayacak.
Hamile öğretmenlere nöbet görevini bir yıldan iki yıla çıkaran yönetmelikte, hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden iki yıllık sürenin sonuna kadar istememesi hâlinde nöbet görevi verilmemesi, bu kapsamdaki nöbet düzenlemelerinde okul yönetiminini gerekli tedbirleri alması öngörüldü.
Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarının bütün sınıflarında puan ortalaması Türkçe dersinden 70,00, diğer derslerin her birinden 50,00 puandan aşağı olmamak şartı ile tüm derslerin dönem ağırlıklı puan ortalaması 70,00-84,99 olanlar "Teşekkür", 850,0 puan ve yukarı olanlar "Takdir" belgesi ile ödüllendirilecek.
KATKI PAYI TESPİT KOMİSYONU AYLIK TAVANI BELİRLEYECEK
Yönetmeliğe eklenen madde ile okul öncesinde eğitim hizmetinde katkı yapı ve buna ilişkin düzenlemeler getirildi. Okul öncesi eğitim hizmeti resmî okul öncesi eğitim kurumlarında ücretsiz olduğuna işaret edilen yönemelikte, "Ancak okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların okulda geçirdikleri süredeki temel ihtiyaçlarını, öz bakım süreçlerini ve eğitim programının uygulanmasını desteklemek amacıyla katkı payı alınır. Alınacak bu katkı payı, katkı payı tespit komisyonunca nisan ayında tespit edilir. Bu komisyon, okulun bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürünün başkanlığında; okul öncesi eğitimden sorumlu il millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü, anaokulu ve bünyesinde ana sınıfı bulunan her derece ve türden birer okul müdürü ve alan/bölüm şefi ile anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri arasından seçilecek birer temsilci, iki okul-aile birliği başkanı ve varsa bu işte görevli memur veya döner sermaye saymanından oluşur. Kararlar oy çokluğuyla alınır. Oyların eşit olması durumunda başkanın oyu iki oy sayılır." ifadeyi yer aldı.
Alınacak katkı payının aylık tavan miktarı tespit edilirken, çevrenin ekonomik durumu göz önünde bulundurulacak. Tespit edilecek aylık katkı payının tavan miktarı, hiçbir şekilde okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesini engelleyecek, velilerin ekonomik durumlarını zorlayacak şekilde yüksek tutulamayacak. Komisyon kararı, valiliğin onayından sonra yürürlüğe girecek. Belirlenen tavan miktar il millî eğitim müdürlüklerince Bakanlığa bildirilecek ve il millî eğitim müdürlüğünün internet sayfasından duyurulacak. Okul yönetimi, il/ilçe katkı payı tespit komisyonunca belirlenen tavan miktarı aşmayacak şekilde veliden alınacak aylık katkı payını belirleyecek. Karar, okul müdürlüklerince velilere duyurulacak. Ancak çocuklara sunulmayan hizmet için velilerden katkı payı talep edilemeyecek.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA KATKI PAYI 9 AY ALINACAK
Eylül ayında katkı payı tam olarak alınır ancak haziran ayında alınmaz. Yarıyıl tatilinde ve ara tatilde ise aylık katkı payı tam olarak tahsil edilir. Okula kayıt yaptıran, ancak hiçbir hizmet almadan kayıttan vazgeçen velilere ödedikleri katkı payı iade edilir.
Aylık katkı payı, velilerin istekleri dışında topluca tahsil edilemez. Belirlenen katkı payının dışında kayıt için velilerden ayrıca ücret alınamaz.
Durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla şehit, harp malûlü ve muharip gazi çocukları ile okul öğrenci kontenjanının 1/10’u oranındaki yoksul aile çocuklarından katkı payı alınmaz. Bu durumdaki çocuklardan engelli olanlara öncelik tanınır.
2023-2024 eğitim ve öğretim yılı başından geçerli olmak üzere bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 10 gün içinde belirtilen katkı payı tespit komisyonu kurularak katkı payının belirlenmesine ilişkin gerekli işlemler ivedilikle tamamlanacak. 6/2/2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında katkı payı alınmayacak.
İlkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında her sınıfta günlük sınıf sorumlusu uygulaması yapılacak, sınıf sorumlusu öğrencilere sınıfın genel düzeni ile ilgili görevler verilecek. Öğrencilerin; okul içi ve okul dışında yapılan eğitim etkinlikleri, sosyal ve kültürel faaliyetler ile gezi ve gözlem faaliyetleri esnasında çekilen görüntüleri sosyal medya platformları ve haberleşme gruplarında her ne ad altında olursa olsun paylaşılamayacak. Ancak, veliden ve rehberlik öğretmeni gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınması kaydıyla yayımlanabilecek.