TÜRKÇE DERSİ İÇİN ALINAN ÖNLEMİN GEREKÇESİ AÇIKLANDI
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, ortaokullarda sınıf geçme puanının Türkçe dersi için 45'ten 70'e çıkarılmasının, Türkçe dil becerisi yeterince gelişemeyen çocukların dönem derslerinde ve ikinci dili öğrenmede zorluklar yaşamasından kaynaklandığını bildirdi.
Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile ortaokullarda 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70'e, diğer dersler için 50'ye yükseltildi. Bu değişiklik bazı platformlarda çeşitli spekülasyonlara yol açarken, Milli Eğitim Bakanlığı bu kararın araştırmalar ve akademik çalışmalar sonucu alındığını bildirildi.
Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, öğrencilerin son 5 yıla ilişkin Türkçe dersindeki verileri, sahadan idarecilerin ve öğretmenlerin görüşlerine başvurarak konuyu masaya yatırdı. Araştırma sonuçları, Türkçe dersi ile ilgili alınan önlemlerin bir gereklilik olduğunu ortaya koydu.
Eğitimde Türkçeyi odağa alan bir yaklaşımla çalışmalar yürüten bakanlık, akademik çalışma sonuçlarının, Türkçe dil becerisi yeterince gelişemeyen çocukların dönem derslerinde ve ikinci dili öğrenmede zorluklar yaşadığı sonucuna vararak temel eğitimde öncelikle Türkçe dil eğitimine yönelik önlemleri hayata geçirme kararı aldı.
Bu kapsamda ilkokullarda sınav değil süreç odaklı ölçme sistemini getiren Bakanlık, çoktan seçmeli sorularla yapılan sınavlara son vererek "dinleme, konuşma, okuma ve yazma" olmak üzere dört dil becerisinin geliştirilmesine, ortaokuldaki sınavları da buna göre şekillendirdi. Akademisyenler, uzmanlar, sahadaki öğretmenler ve diğer paydaşlarla iş birliği yaparak yeni kararı uygulamaya alan Bakanlık, bu kapsamda müfredatı da ihtiyaçlar çerçevesinde güncelledi.
"Kovid-19 salgını sürecinde tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de dijitalleşme büyük bir hız kazandı ve bu durum öğrencilerimizin erken yaşlardan itibaren teknolojiyle çok daha fazla vakit geçirmelerine neden oldu. Ailelerin bu süreçte çocuklarının dil becerisini geliştirmeye yönelik verebilecekleri destek ne yazık ki sınırlı oldu. Özellikle uzaktan öğretim sürecinin öğrencilerimiz üzerindeki etkisini ölçtük. Konuyu çok geniş kapsamlı araştırma yöntemlerini kullanarak ortaya koyduk.
Öğrencilerin son 5 yıla ilişkin Türkçe dersindeki verilerini, sahadan idarecilerin ve öğretmenlerin görüşlerine de başvurarak masaya yatırdık. Çok güçlü veri sağlayan araştırma sonuçlarımız, Türkçe dersi ile ilgili aldığımız önlemlerin bir ihtiyaç, bir gereklilik olduğunu ortaya koydu.
Alınan kararın ileride öğrencilerin öğrenim hayatına sirayet eden öğrenme kayıplarının en aza inmesini hedefliyor.