LİSELERDE HUKUK DERSİ İÇİN MAHKEME KURULACAK

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), liselerde seçmeli dersler arasına alınan "temel hukuk bilgisi" için hazırlanan müfredatta öğrenciler dava dosyası hazırlayacak, duruşma canlandırılacak.

Liselerde seçmeli dersler kapsamına alınan "temel hukuk bilgisi" için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) internet sitesinde yer alan habere göre, lise 10, 11 ve 12. sınıflarda haftada 2 saat olmak üzere toplam 72 saatlik "Temel hukuk bilgisi" dersi için hazırlanan öğretim programı ile öğrenciye hukuk okuryazarlığı becerisi kazandırılması ve bu becerileri günlük yaşantısına yansıtabilmeleri hedefleniyor.

DERSİN KAPSAMI

"Temel hukuk bilgisi" dersinin programında "hakkaniyet, sorumluluk, yasallık, uzlaşı, muhakeme" becerileri esas alındı. Öğrencilerin alacakları ders ile hak arama ve haklarını koruma hususunda ihtiyaç duyacakları bilgi ve beceriye sahip olmaları, hukuki sorgulama yapabilmeleri ve bu becerileri günlük yaşantısına yansıtabilmeleri amaçlanıyor. Temel hukuki kavramlar ve süreçler konusunda bilgi, beceri ve anlayışa sahip olma, toplumsal sorumluluk bilinci ile sosyal sorunlara karşı duyarlı olma, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti kurallarını benimseme, adalet ve hakkaniyet anlayışına ve etik değerlere sahip olma becerilerinin kazandırılması hedeflenen öğrenciler temel hukuk bilgisi dersi ile hukuki ilişkileri analiz edebilme becerilerini kazanacak.

UYAP VATANDAŞLIK PORTALI

"Haklarımızı, borçlarımızı ve yükümlülüklerimizi biliyor muyuz?", "Haklarımızı koruyabiliyor muyuz?", "Farazi dava uygulamasına sen de katılır mısın?" başlıklarından oluşan ders müfredatının ilk ünitesinde, hukuk, hukukun kaynakları, hak ve borç kavramları, iyi niyet ve dürüstlükle ilgili çıkarımlarda bulunabilme, hakların sınıflandırılması, hakların hangi şartlar altında sınırlandırılabileceği, borç ilişkisinin unsurları arasında ilişki kurabilme, borç ilişkisini sonlandıran unsurlar ve sözleşme türleri yer aldı.

"Haklarımızı koruyabiliyor muyuz?" ünitesinde, adli ve idari mercilerin tanımları, ihbar ve şikayet, ceza davalarında işlem örnekleri, mahkemelerde dava açma işlem örnekleri, dava türleri, vekaletname ve vasiyet türleri, adli yardım hizmetleri, UYAP Vatandaş Portalı, arabuluculuk ve uzlaştırma kavramları, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru gibi konulara yer verildi.

FARAZİ DAVA UYGULAMALARI

"Farazi dava uygulamasına sen de katılır mısın?" ünitesinde ise öğrenciler, kamu hukuku ve özel hukuk dalları kapsamında belirlenmiş dava konuları ile ilgili dava dosyası hazırlayacaklar ve bu dava konuları ile ilgili canlandırma yapacaklar. Derslerde öğrencilerin araştırma yapma, sorgulama, keşfetme, problem çözme, çözüm ve yaklaşımlarını paylaşıp tartışabilmelerine, kendi öğrenme hedeflerini belirleyebilmelerine ve diğer öğrencilerle çalışmalarına imkân sağlayan öğrenme ortamı oluşturulacak.