ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

"Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği"nde yapılan değişiklikle, ücretsiz okutmada öncelik sağlanan, harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve ortaöğretim çağındaki çocukları ile haklarında korunma kararı verilen çocukların yerleştirme işlemleri merkezi olarak gerçekleştirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan değişiklikle, özel öğretim kurumu tanımına, ortaokul öğrencilerinin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle birlikte akademik gelişimlerine yönelik çalışmaların yapılacağı "sosyal etkinlik ve gelişim merkezi" eklenerek yeni bir kurum türü tanımlandı.

Okullarda, resmî okullar için hazırlanan yıllık çalışma takvimi uygulanması esas olmakla birlikte, valilikçe kabul edilmesi hâlinde ayrı bir çalışma takvimi de düzenlenebilecek. Ayrı bir çalışma takviminin uygulanmasında Bakanlıkça yapılacak sınavların ve mezuniyet işlemleri için e-okul üzerinde yapılacak işlemlerin tarihleri gibi eğitim ve öğretimin genel işleyişine dair hususlar dikkate alınacak.

Yıllık çalışma takvimi ve çalışma saatlerine yönelik olarak yapılan değişiklikle, zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin devam ettiği programlarda eğitimler saat 19.00'dan 21.00'e uzatıldı. Azınlık okullarının Bakanlığın onayı ile farklı çalışma saatleri uygulayabilceiz belirtilen değişiklikle, özel öğretim kurumlarda Türk milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerine aykırı, öğrencilerin psikososyal gelişimine katkı sağlamayan etkinlik ve kutlamaların yapılmayacağı vurgulandı.

Değişiklik uyarınca, Özel Öğretim Kurumlarında ücretsiz okutulacak öğrenciler belirlenirken harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve ortaöğretim çağındaki çocukları ile haklarında yerleştirme işleminin modül üzerinden Bakanlık tarafından hazırlanacak usul ve esaslara göre valilikçe yapılacağı, başvurunun kurumun ücretsiz okuma kontenjanından fazla olması hâlinde yerleştirme işlemi Özel Öğretim Kurumlarında Ücretsiz Okuyacak Öğrenci ve Kursiyer Başvuruları Değerlendirme Formu (EK8)’e göre yapacağı kaydedildi.

Özel öğretim kurumlarının açılışı, devri ve nakli gibi iş ve işlemlerinde değişikliğe gidildi. "Bina tapu senedi" yerine "tapu senedi" istenecek, yapı kullanım izni aranmayacak. Kısmen veya tamamen Hazine ve özel bütçeli idarelerin mülkiyetindeki taşınmazlar ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ile idare ve temsil ettiği mazbut vakıflara ait taşınmazlar üzerinde özel öğretim kurumu açılabilecek. Özel öğretim kurslarında bağımsız giriş şartı aranmayacak.