LGS BAŞVURULARI BAŞLADI

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2 Haziran'da gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav başvuruları bugün başladı. Başvurular, 29 Mart'a kadar "e-Okul" üzerinden isteğe bağlı yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2023-2024 eğitim öğretim yılı sonunda Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu'na göre, ortaokulların 8'inci sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin fen, sosyal bilimler liseleri ile proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına öğrenci seçmek amacıyla Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav, 2 Haziran'da yapılacak.

Resmî ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıflarında 2023-2024 öğretim yılında öğrenim gören öğrencilerin gireceği merkezî sınav için başvurular, bugün başladı. Öğrenciler 29 Mart'a kadar "e-Okul" üzerinden başvurularını gerçekleştirebilecek. Merkezi sınava katılım isteğe bağlı olup sınava katılmak isteyen öğrenciler, başvurularını 18-29 Mart 2024 tarihleri arasında elektronik ortam (https://eokul.meb.gov.tr/) üzerinden ücretsiz olarak yapabilecek.

Merkezî Sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirecekler. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak. Okul müdürlükleri, başvuru işlemleriyle ilgili öğrencilere rehberlik edecek ve sınav başvuruları 1 Nisan 2024'e kadar okul müdürlüklerince onaylanacak. Öğrenciler, başvurularının yapılıp yapılmadığını elektronik ortamdan takip edebilecek.

İKİ OTURUM HALİNDE

Merkezi sınav, tüm il merkezleri ile gerekli görülen ilçe merkezlerinde, yurt dışında ise sınava girecek en az 10 (on) öğrenci olmak kaydıyla belirlenecek yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30’da ve ikinci oturum 11.30’da başlayacak. 8'inci sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacak sınav, iki oturum hâlinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacak.

SINAVIN KAPSAMI

Birinci oturumda, 8'inci sınıf Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil, ikinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular yöneltilecek. Merkezî Sınav başvuru ve sonuçlarıyla ilgili iş ve işlemler Bakanlık tarafından elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilecek. Öğrencinin herhangi bir sorunla karşılaşmaması için elektronik ortam üzerinde bilgilerinin kayıtlı ve güncel olması gerekiyor. Her alan için 8'inci sınıf programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak.

GİRİŞ BELGELERİ 24 MAYIS'TA AÇIKLANACAK

Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler 24 Mayıs 2024 tarihinde e-Okul Veli Bilgilendirme Sisteminden ilan edilecek. Fotoğraflı sınav giriş belgesi 24 Mayıs 2024 tarihinden itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek.

SINAV 2 HAZİRAN'DA SONUÇLAR 28 HAZİRAN'DA

2 Haziran 2024 Pazar günü yurt içi ve yurt dışı tüm sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek LGS'de sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunup, testlerin ortalaması ve standart sapması kullanılarak öğrencilerin puanları elde edilecek. Merkezi sınav sonuçları, 28 Haziran 2024'te "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.