“ADİL OLUN”

Eğitim Gücü Sendikası Denizli Şubesi, öğretmen ve eğitim çalışanlarının Milli Eğitim Müdürlükleri’nce verilen başarı belgesi ve ödüle yönelik düşünceleri konusunda anket düzenledi. Sonuçlarını paylaşan İl Başkanı Osman Dağlı, idari ve mülki amirlere; “Lütfen adil olun” çağrısında bulundu.

Eğitim Gücü Sendikası Denizli Şubesi, 2023-2024 Eğitim Öğretim yılının bitmesine sayılı günler kala öğretmen ve eğitim çalışanlarının Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından verilen Başarı Belgesi ve Ödüle yönelik düşünceleri konusunda anket düzenledi. Anket, farklı branşlarda ve kademelerde çalışan, farklı sendika üyesi 300 öğretmen ve eğitim çalışanına birebir ulaşılarak yapıldı. İl Başkanı Osman Dağlı, yapılan anket sonuçlarını açıkladı.  

ADİL OLUNMADIĞINA İNANILIYOR

Ankette katılımcılara ilk olarak ‘Başarı Belgesi veya ödül almak sizi işinize karşı motive eder mi?’ sorusu yöneltildi. Katılımcıların 75.8’inden ‘Evet’, yüzde 24.2’sinden ‘Hayır’ yanıtı geldi. ‘Başarı Belgesi veya ödül verilecek isimler sizce nasıl belirleniyor?’ sorusuna “Okuldaki çalışmalarına göre yüzde 15.3, okul müdürüne yakınlık durumuna göre yüzde 68.3, üst makamlarda tanınmasına göre yüzde 67.5, sendikasına göre yüzde 66.3, yönergede belirtilen şartları taşımasına göre yüzde 7.7. sonucu alındı.

EĞİTİM ÇALIŞANLARI ÜMİTLİ DEĞİL

 ‘Başarı Belgesi veya ödül alan kişilerin belirlenmesi sizce adil olarak yapılmakta mıdır?’ sorusuna ise katılımcıların yüzde 97’si ‘Hayır’, yüzde 3’ü ‘Evet’ cevabı verdi. ‘Başarı Belgesi veya Ödül verilecek kişiler belirlenirken sizce hangi kriterler öne çıkmalıdır?’ şeklinde yöneltilen soruya ise katılımcıların yüzde 87.6’sı ‘Görevini gerektirdiği gibi yerine getirmesi’, yüzde 66.1’i ‘Proje, etkinlik vb çalışmalarda yer alması’ yüzde 58.7’si ‘Sosyal sorumluluk çalışmaları yapması’ yanıtını verdi. ‘Önümüzdeki başarı belgesi veya ödül verilecek kişilerin belirlenmesinde adaletli davranılacağı konusunda ümitli misiniz?’ sorusuna ise katılımcıların yüzde 90,9’u hayır yanıtını verirken, yüzde 9.1’i “Evet” dedi.

“KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ”

Anket sonuçlarını değerlendiren Başkan Osman Dağlı; “Milli Eğitim Bakanlığı Personeline Başarı Belgesi, Üstün Başarı Belgesi ve Ödül Verilmesi Yönetmeliğine göre her yıl veya muhtelif zamanlarda eğitim çalışanları belge veya maaş ile ödüllendirilir. Ancak bu durum özellikle son zamanlarda amacından saptırılmıştır. Camiamızda bu haksızlık rahatsızlık uyandırmakta ve çalışma motivasyonlarını olumsuz etkilememektedir. Bu ödüllerin özellikle idarecilere verilmeye gayret edilmesi veya sendikalara göre verilmesi gibi şaibeler karşımıza çıkmaya başlamıştır. Eğitim Gücü Sendikası olarak Genel Merkez ve İl Temsilciliklerimizle bu konunun takipçisi olduğumuz gibi gerekli girişimlerde de bulunuyoruz” dedi.

“ADİL OLUN”

Okullara bakıldığında; belgeler ve ödüllerin idarecilere geldiğini ve orada sendika ayrımına gidildiğini ileri süren Dağlı; “Tabi araya birkaç tane muhalif sendika üyeleri serpiştirilmiş onları da biliyoruz. Ancak orada okul müdürüne yakınlığı veya üst makamlarda tanınması söz konusu oluyor. Buradaki acı tablo sadece belge konusundaki ümitsizlik değildir. Daha da acı bir durum söz konusudur ki; belgeleri düzenleyen kişiler aracılığı ile devletimize güvenin zedelendiğinin de tablosudur. Buradan idari ve mülki amirlerimize tüm eğitim çalışanlarımızın adına sesleniyoruz. Lütfen adil olun” diye konuştu.