PANKART KRİZİ

Denizli Laiklik Platformu ile Müfredata Hayır Platformunun düzenlediği ‘Laik ve bilim karşıtı gerici müfredatı reddediyoruz’ başlıklı eylemde pankart krizi yaşandı. Eğitim İş, bazı pankartların siyasi amaç taşıdığını ve konu dışı olduğunu savundu, eylemin bir kısmında yer almadı. 

Önümüzdeki eğitim ve öğretim dönemine yeni bir müfredat ile başlamak isteyen Milli Eğitim Bakanlığı tepkilerin odağında. Yeni müfredatın bilimsel temelden dayanaksız olduğu ve laikliğe darbe vurduğunu savunan sivil toplum örgütlerinin protestoları sürüyor. 

Denizli’de de sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Denizli Laiklik Platformu ile eğitimcilerin yoğunlukta olduğu Müfredata Hayır Platformu ortak bir eylem kararı aldı. 

Gazi İlkokulu önünde toplanan platform üyeleri ‘Gerici ve bilim karşıtı müfredatı reddediyoruz’, ‘Laiklik ve bilim karşıtı müfredatı reddediyoruz’, ‘ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır’, ‘Dinci gerici eğitime hayır’ yazılı pankartlar taşıdı. 

Kalabalık yeni müfredatın tarikat ve cemaatlerin talepleri doğrultusunda hazırlandığını savundu, bakanlığı bu karardan vazgeçmeye davet etti. Kalabalık çağdaş eğitim çağrısında bulundu. 

eğitim iş

EĞİTİM İŞ ALANI TERK ETTİ

Eylem sırasında bazı sendikaların açtığı pankartların konu dışı olduğunu savunan, kendi pankartlarının açılmasına müsaade etmeyen Eğitim İş üyeleri oturma eylemine destek vermedi, alanı terk etti. Eğitim İş’in Denizli’deki iki şubesinden yapılan ortak açıklamada, daha önce yapılan planlama içinde yer almayan ‘Anadilde Eğitim İstiyoruz’ ve ‘Anadil Haktır Engellenemez’ pankartları nedeniyle tepki gösterilerek eylemin terk edildiği kaydedildi.

Pankartların eylemin amacıyla bağdaşmadığı, kendilerinin açtığı ‘Atatürk’ü Anlatmaya Devam Edeceğiz’, ‘Atatürksüz Müfredata Hayır’ ve ‘Laiklik Özgürlüktür’ yazılı pankartlara müdahale edildiğini açıklayan Eğitim İş, olayı provokasyon olarak niteledi. 

Yapılan yazılı açıklamada; “Eğitim-iş başta olmak üzere, Birleşik Kamu-iş’ e bağlı tüm sendikalar, kuruluş ilkelerimize aykırı söylem ve dövizlerin olduğu basın açıklaması ve eylemlere katılmamıştır ve bundan sonra da katılmayacaktır. Eylemin konusuna aykırı söylem ve sloganların eylemin amacını provoke etmesine izin vermeyeceğiz.

Eylemin konusuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan dövizlerin yer almasını kabul etmeyerek basın açıklaması alanının dışına çıkarak oturma eylemini terk ettik.

Önceden hazırlanan basın açıklaması metninde kesinlikle yer almayan ifadeleri kabul etmiyoruz. Irkçılığa, gericiliğe ve bölücülüğe karşı, laik ve bilimsel eğitim mücadelemiz kararlılıkla sürecektir” denildi.