MESLEK LİSESİ MEZUNLARINA TEŞVİK

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, meslek liselerini tamamladıktan sonra mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programına katılan gençlere asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda harçlık verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Öğrenci ve Mezunlarına Verilen Devlet Destekleri ile Teşviklere İlişkin İş Birliği Protokolü imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, törende yaptığı konuşmada, hazırlanan mesleki ve teknik eğitim politika belgesinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bu hafta yayımlanacağını söyledi.

"HERKESİN BİR MESLEĞİ OLSUN"

Sahadan toplanan taleplere cevap verecek düzenlemelerin belgede yer aldığını ifade eden Tekin, "Herkesin bir mesleği olsun istiyoruz. Buradan hareketle de bütün ortaokullarımızda zanaat atölyeleri kurulmasından başlayıp, mesleki ve teknik eğitimde sektör içi, sektöre entegre, pansiyonlu çırakların kalabildiği okullara kadar bir dizi sahadan gelen talebi hayata geçirecek adım atmak istiyoruz" dedi. Tekin, mesleki ve teknik eğitim alan gençlerin iş hayatına girmelerini kolaylaştırma, eğitimini aldıkları sektörde istihdam edilmeleri adına bir dizi adım attıklarını kaydetti.

"TALEP ÜZERİNE DÖNÜŞÜM YAPTIK"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da mesleki ve teknik eğitimi, el birliğiyle çok daha yüksek standartlara taşımak gerektiğini belirterek, mesleki ve teknik eğitimin, sürdürülebilir kalkınma, rekabetçi işgücü piyasası oluşturma ve gençleri geleceğe hazırlama noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Vatandaşların istihdama katılma noktasında gereken mevzuat değişikliklerini ve destek modellerini hızlıca devreye aldıklarını ifade eden Işıkhan, özellikle işverenlerin ara eleman sorununu çözmek için önemli adımlar attıklarını, İşbaşı Eğitim Programlarını ve Mesleki Eğitim Kurslarını sahadan gelen yoğun talep üzerine dönüştürdüklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, meslek liselerini tamamladıktan sonra mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programına katılan gençlere asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda harçlık verilecek.

MESLEK EŞLEŞTİRMESİ YAPILDI

İmzalanan işbirliği sayesinde mesleki ve teknik eğitim alanında daha etkili, verimli ve sağlıklı uygulamaların geliştirileceğine inandıklarını aktaran Işıkhan, bu kapsamda kurdukları çalışma komisyonu tarafından ilk etapta elektrik-elektronik teknolojisi, makine ve tasarım teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekân tasarımı, motorlu araçlar teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme ve gemi yapımı olmak üzere 7 meslek alanı belirlendiğini ifade etti. Bakan Işıkhan bu alanlarla ilgili 537 meslek tespit edilip eşleştirme çalışmasının tamamlandığını açıkladı.

GÜNLÜK HARÇLIK 850 TL'YE ÇIKACAK

Işıkhan, "Milli Eğitim Bakanlığı ile bugün imzaladığımız protokol neticesinde, bu eşleştirmeleri esas alarak meslek liselerini tamamladıktan sonra mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programına katılan gençlerimize asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda cep harçlığı veriyoruz. Meslek lisesi mezunlarının alacakları cep harçlığının günlük tutarını 654 liradan 850 liraya yükseltiyoruz. Bu uygulama; mezunlarımızın kendi alanlarında iş hayatına katılmaları ve daha kolay iş bulabilmeleri noktasında önemli bir destektir" ifadelerini kullandı.