EĞİTİM-İŞ: "EĞİTİM YENİ DÖNEME AĞIR YARALARLA GİRMİŞTİR"
Eğitim-İş Denizli 2 No'lu Şube Başkanı Tahir Çetin, 2024-2025 eğitim-öğretim yılına dair yaptığı basın açıklamasında, eğitimin mevcut sorunlarının daha da ağırlaştığını vurguladı. Çetin, "Milli Eğitim, siyasetin aracı haline getirilirken, eğitim ağır yaralı olarak yeni döneme girmiştir" dedi.
"OKULLARDA BÜYÜK AÇIK, EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE DÜŞÜYOR"
Tahir Çetin, okullardaki derslik ve öğrenci sayılarının hâlâ utanç verici seviyelerde olduğunu belirterek, ikili eğitim ve taşımalı sistemin sürdüğünü vurguladı. Eğitime ayrılan bütçenin azaldığını ve 2025 yılı için genel bütçeden eğitime ayrılan payın yüzde 10,8 olarak öngörüldüğünü ifade eden Çetin, "Daha fazla sorunla daha az kaynakla karşı karşıyayız" dedi.
GEÇİCİ ÇALIŞANLARLA EĞİTİMİN TEMEL SORUNLARI ÇÖZÜLEMEZ
Çetin, okullarda temizlik ve güvenlik gibi temel ihtiyaçların geçici istihdam politikalarıyla karşılanmaya çalışıldığını belirtti. 2024’te yayımlanan yeni yönetmelikle haftanın üç günü asgari ücret karşılığında çalıştırılacak kişilerin bu ihtiyaçları karşılamasının mümkün olmadığını ifade eden Çetin, "Bu bir emek sömürüsüdür, Bakanlık kalıcı personel istihdamı sağlamalıdır" diye konuştu.
ÖĞRETMENLER EN ZOR DÖNEMLERİNDEN BİRİNİ YAŞIYOR
Öğretmenlerin bu dönemde en düşük alım gücüyle sınıflara girdiğini belirten Çetin, düşen ekonomik koşulların öğretmenlerin uzmanlık ve saygınlıklarını zedelediğini ifade etti. Atama sayılarının da yetersiz olduğunu vurgulayan Çetin, "Eğitimdeki gericiliğin artacağına dair işaretler de var" dedi.
DEPREM BÖLGESİNDE EĞİTİM HALA ZORLU KOŞULLARDA
Çetin, deprem bölgelerinde eğitim koşullarının hâlâ düzelmediğini ve bazı bölgelerde eğitimin çadır ve konteynırlarda devam edeceğini belirtti. Ayrıca, açıköğretim sistemindeki değişikliklerin öğrencilere zarar verdiğini ve çocuk işçiliğini artırdığını ifade etti.