CHP İPTAL ETTİRMİŞTİ, ÇAVUŞOĞLU FORMÜL ARIYOR

Kamu kurumları; ‘Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs ve Kredi Verilmesine İlişkin Kanun’ kapsamında üniversite öğrencilerine burs veremiyordu. Fakat yasada ‘Belediyeler Hariç’ ibaresi yer aldığı için belediyeler bu desteği sağlayabiliyordu. 2008 yılında CHP bu ibarenin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM düzenlemeyi iptal etti. CHP’li Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu, şimdi şehir dışında okuyan Denizlili öğrencilere burs vermek istiyor. Yasaya takılmamak için ise formül arıyor.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, şehir dışındaki üniversitelerde öğrenim gören Denizlili öğrencilere maddi ve ayni destek sağlamak istiyor. Konu Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinin son bileşiminde gündeme geldi. Fakat, ‘Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs ve Kredi Verilmesine İlişkin Kanun’ kamu kurumlarının üniversite öğrencilerine burs ya da kredi vermesinin önüne geçiyor. Bu yasanın arkasında ise CHP’nin 2008 yılında Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru yatıyor.

KAMU KURUMLARI BURS VEREMİYOR

2008 yılına kadar yasa gereği kamu kuruluşları üniversite öğrencilerine burs veremiyordu. Kamu kurumları burs almasını istedikleri öğrencileri Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bildirmeleri durumunda burs hakkı tanınıyordu. Ancak yasanın ikinci fıkrasında ‘belediyeler hariç’ ibaresi yer alıyor, bu nedenle belediyeler yüksek öğrenim öğrencilerine rahatlıkla kredi ve burs verebilme ayrıcalığından faydalanıyordu.

O dönem CHP yönetimi Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açarak ‘belediyeler hariç’ ibaresinin kaldırılmasını istedi. Anayasa Mahkemesi ibarenin kaldırılması yönünde karar verdi ve o tarihten itibaren belediyelerin de üniversite öğrencilerine burs vermesinin önüne geçildi.

DENİZLİ’DE BİR KEZ DAHA GÜNDEME GELDİ

Şehir dışında okuyan Denizlili öğrencilere burs vermek isteyen Denizli Büyükşehir Belediyesi de AYM kararına takıldı. Mecliste öğrenim yardımı konusu gündeme geldiğinde söz alan AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Ahmet Kurun, burs konusunda kanuni yoldan yapılacak yardımı destekleyeceklerini kaydetti.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu da "Üniversite öğrencilerimizin bursu ile ilgili bir çalışma içerisindeyiz. Yapmak istediğimiz şey burs değil. Ulaşım desteği olabilir. O destekle ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Şehir dışına giden çocuklarımızın belli durumları yani ekonomik durumlarıyla ilgili göstergeye bağlayacağız. Komisyondaki arkadaşlar bununla ilgili bir çalışma yürütecek. Sonrasında onlara da en azından bir nebze de olsun nefes alması anlamında da bir katkıyı sunacağız" ifadelerini kullandı.

KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

Meclis toplantısında, "İlimiz sınırları içerisinde ikamet eden ancak ilimiz sınırları dışında üniversitede eğitim gören öğrencilere, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yapılacak öğrenim yardımı (ayni ya da nakdi) miktarının, öğrenim yardımında bulunulacak öğrenci sayısının ve süresinin belirlenmesi hususunda karar alınmasına ilişkin Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığının yazısı" görüşülmek üzere oybirliği ile komisyona havale edildi.

Çavuşoğlu yurt ve kreşlere ilişkin ise; “Kreşler ve yurtlar konusunda hassasiyetimizi sürdürerek artacağız. Kent lokantası ile ilgili çalışmalarımız sona geldi. Yurdumuzu kız yurdu olarak herhalde bir hafta-15 gün içerisinde üniversitemizin orada bir yurdu faaliyete geçireceğiz. İki tane kreşimizin hazırlıklarını tamamladık onları faaliyete alacağız” diye konuştu.