3+1 SİSTEMİ GELİYOR! 

Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 eğitim sisteminde köklü bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Yeni modelde, liseler için 3+1 sistemi gündeme gelirken, öğrenciler "Normal Lise" ve "İleri Lise" olmak üzere iki farklı diploma alabilecek. Üniversiteye gitmek istemeyen öğrenciler 3 yılda mezun olurken, üniversite eğitimi planlayanlar 4 yıl eğitim alacak.

4+4+4 SİSTEMİNDE REVİZYON SİNYALİ

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, eğitim sisteminin 4+4+4 modelinde son dört yılın yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. Yelkenci, "Bu dört yılı yeniden ele almamız gerektiği şüphesiz aşikârdır. Çalıştay ve panellerde bu konular detaylı bir şekilde tartışılırsa Millî Eğitim Bakanlığı’na katkı sağlanacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

LİSELER 3+1 SİSTEMİNE GEÇEBİLİR

Yeni modelde, liselerin 3 yıla indirilmesi ve diplomaların ikiye ayrılması planlanıyor. Öğrenciler 3 yıl eğitim alıp "Normal Lise" diploması ile iş hayatına atılabilecekler. Böylece iş gücüne erken katılım ve kalifiye eleman yetiştirilmesi hedefleniyor. Üniversiteye gitmek isteyenler ise 4 yıl eğitim alacak ve "İleri Lise" diploması ile mezun olacaklar.

MESLEKİ EĞİTİME AĞIRLIK VERİLECEK

3+1 modelinin hayata geçirilmesiyle, üniversite kapılarında biriken öğrenci sayısının azaltılması ve mesleki eğitimin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Türk Eğitim Derneği’nin (TED) hazırladığı raporda da üniversite okumak istemeyen öğrencilere 11. sınıfta diploma verilmesi ve meslek yüksekokullarına sınavsız kayıt yaptırma imkânı sunulması önerilmişti.