HAZIR GİYİMDE HEDEF TUTMADI
Hazır giyim sektörü 2024’te hem yurtiçi ekonomik koşullar hem de Avrupa pazarındaki durgunluk nedeniyle ihracatta düşüş yaşadı.

Türkiye’nin ihracat ve istihdamında lokomotif sektörlerden biri olan hazır giyim, 2024 yılında beklenen performansı sergileyemedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, sektörün yıl genelinde yüzde 7’lik kayıp yaşadığını ve 19,2 milyar dolarlık ihracatın 17,9 milyar dolara gerilediğini açıkladı.
AVRUPA’DAKİ DURGUNLUK BEKLENTİLERİ ERTELEDİ
EHKİB’in 2024 yılı mali genel kurul toplantısında konuşan Sertbaş, sektörün yaşadığı sıkıntıları şu sözlerle aktardı: “2024, dünya genelindeki ekonomik daralma, bölgesel savaşlar, Türkiye’deki yüksek enflasyon, kurun yetersiz artışı ve iç pazardaki daralma nedeniyle zor bir yıl oldu. Sene başında toparlanmayı yılın son çeyreğinde bekliyorduk. Ancak Avrupa pazarındaki durgunluk beklentilerin üzerinde sürdü. Bu nedenle toparlanma beklentimizi 2026 yılı başına erteledik.”
EHKİB İHRACATI ARTTIRDI AMA KARLILIK AZALDI
Sertbaş, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin ihracatını yüzde 4 artırarak 1 milyar 388 milyon dolara çıkardığını belirtse de, artan maliyetler nedeniyle kârlılığın düştüğünü ifade etti.
FUARLAR VE ORGANİZASYONLARLA SEKTÖR DESTEKLENDİ
EHKİB, son bir yılda 4 yurt dışı fuar, 1 yurt içi fuar, 10 sektörel seminer, 1 moda tasarım yarışması ve 1 ödül töreni düzenledi. Sertbaş, “MunichFabric Start, PremiereVision Paris ve Fashion Prime gibi prestijli fuarlarda toplamda onlarca firmamızla yer aldık. IF WeddingFashion İzmir fuarında da katılımı teşvik ettik” dedi.
2025’TE YENİ PAZAR HEDEFİ: RUSYA VE ABD
2025 projeleri hakkında bilgi veren Sertbaş, “İhracat kayıplarını telafi etmek için dış pazar aktivitelerini artıracağız. Eylül 2025’te Münih ve Paris fuarlarında yeniden yer alacağız. Ayrıca, Ekim ayında Rusya, Kasım ayında ABD’ye sektörel ticaret heyetleri düzenlemek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
ABD’DEKİ GÜMRÜK VERGİSİ TÜRKİYE’YE AVANTAJ SAĞLAYABİLİR
ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu yeni gümrük vergileriyle ilgili değerlendirmede bulunan Sertbaş, Çin, Vietnam ve Bangladeş gibi ülkelerden yapılan ithalata getirilen yüksek vergilerin Türkiye’nin rekabet gücünü artırabileceğini söyledi. Ancak Uzakdoğu ülkelerinin bu sefer Avrupa pazarında daha güçlü rekabet unsuru olacağına da dikkat çekti.
TASARIM YARIŞMASININ 2025 TEMASI: KÜRESEL GÖÇEBE
Genç tasarımcıları sektöre kazandırmayı amaçlayan EİB Moda Tasarım Yarışması'nın 2025 teması “Global Nomad / Küresel Göçebe” olarak belirlendi. Sertbaş, yarışmanın 20. yılında da büyük ilgi görmesini beklediklerini belirtti.
2025 BÜTÇESİ 62 MİLYON 850 BİN TL OLARAK BELİRLENDİ
Toplantıda, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin 2025 yılı iş programı kabul edilirken, bütçesi ise 62 milyon 850 bin TL olarak onaylandı.