POLİTİKA VE GECELİK FAİZLER YÜKSELDİ
Merkez Bankası, sürpriz bir kararla politika faizini 350 baz puan artırarak, yüzde 46 seviyesine çıkardı. Ekonomistlerin beklentisi, bankanın faizi sabit tutması yönündeydi. Öte yandan, borç verme faiz oranı yüzde 46’dan yüzde 49’a, borçlanma faiz oranı da yüzde 41’den yüzde 44,5’e çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), nisan ayı faiz kararını açıkladı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya yükseltilmesine karar veren Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 46’dan yüzde 49’a, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e yükseltti.
“ENFLASYONUN ANA EĞİLİMİ MART AYINDA GERİLEDİ”
Fatih Karahan başkanlığında üyeler Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Hatice Karahan ve Fatma Özkul’un katılımıyla gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısından sonra faiz oranlarına ulişkin yapılan basın açıklamasında, enflasyonun ana eğiliminin mart ayında gerilediği belirtilerek, “Aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle nisan ayında bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörülmekte. Öncü veriler yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ima etmekte. Küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları kanalıyla dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmekte. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir” denildi.
"ENFLASYONDA BOZULMA GÖRÜLÜRSE DURUŞ SIKILAŞACAK"
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmekte olduğuna işaret edilen açıklamada, “Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacak. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecek. Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecek. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Finansal piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde parasal aktarım mekanizmasını destekleyen ilave adımların ivedilikle atıldığı vurgulanan Kurul kararında “Likidite koşulları yakından izlenmeye ve likidite yönetimi araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır.” İfadelerine yer verildi.
MARTTA SÜRPRİZ ARA TOPLANTI
Merkez Bankası, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması ve Türk lirasında yaşanan değer kaybının ardından 20 Mart'ta takvimde olmayan sürpriz bir kararla toplantı düzenlemiş, yapılan toplantıda, politika faizi 250 baz puan düşürülerek yüzde 45’ten yüzde 42,5’e çekilmişti. Ara toplantıda politika faizi sabit tutulurken, gecelik faiz yüzde 44’ten yüzde 46 seviyesine çıkarılmıştı.
FAİZ ARTIŞINA PİYASA NASIL TEPKİ VERDİ?
Merkez Bankası'nın faizleri yükseltme kararının ardından piyasalarda kısmi hareketlilik görüldü. Dolar/TL kuru sabah seansına 38,14 seviyesinde başladıktan sonra kararın ardından 38,10 seviyesine çekildi.
Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi, güne 0,11 yükselişle 9.276,21 puandan başladı. Karar sonrası 9 bin 318 puana geriledi.
Son zamanlarda yukarı yönlü hareketlilik sergileyen Euro/TL, gün içinde 43,67'ye yükseldikten sonra kararın ardından 43,57'ye geriledi.