İKİ KARDEŞ, KENDİ MARKALARIYLA DÜNYA’YA AÇILDI

​​​​​​​Baba Mehmet Fevzi Örikli tarafından 1973 yılında Üçüncü Sanayi Sitesi’nde madeni yağ satışı ve tekstil atıkları geri dönüşüm ticareti yapmak için kurulan İkiler Otomotiv’in yönetimini 1996 yılında devralan Tahir ve Ahmet Örikli kardeşler, şirketi 51 ülkeye kendi markalarıyla filtre, disk, balata, madeni yağ ve araç bakım spreyleri ihraç eder noktaya taşıdı. İkiler Otomotiv, son olarak Avrupa operasyonlarını yürütmek için Almanya’da şirket kurdu.

Madeni yağ satışı ve tekstil atıkları geri dönüşüm faaliyetlerinin ardından İkiler Otomotiv, 1980 yılında filtre sektörüne girdi. 1996 yılında yönetimi devralan Örikli kardeşler 2013 yılına kadar Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nin doğusunda MANN Filtre’nin distribütörlüğünü yürüttü.  Ağır vasıtalara ve hafif ticari araçlara yedek parça temin etmek için ikinci şirketi  kuran İkiler Otomotiv, 2014 yılında kendi markası FILTORQ’la sektörde üretici oldu.2017 yılında ikinci şirketi Filtorq Filtre İth. İhr. San. Tic. A.Ş. kurdu.

Filtorq markasıyla 3 bin 800 çeşit filtre üretiyor

Çardak Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim tesisini devreye alan İkiler Otomotiv, FILTORQ markasıyla Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu sektörde 3 bin 800 farklı hava, yağ, yakıt, kabin filtreleri, hava kurutucu kartuşları, şanzıman yağı filtreleri, santrifüj yağ filtreleri üretiyor. İkiler Otomotiv, üretiminin yüzde 20’sini  5 kıtada 51 ülkeye ihraç ediyor.  Run The Man markasıyla disk ve balata, Glavol markasıyla madeni yağ ve araç bakım spreyleri  üretim ve satışı yapan İkiler Otomotiv, 200’den fazla firmanın da distribütörlüğünü yürütüyor.

Çardak OSB’de 9 bin metrekare kapalı alana 20 bin paletlik lojistik merkezi yatırımını da tamamlayan İkiler Otomotiv, spin-on filtre yatırımını tamamlayarak üretim kapasitesini aylık 200 bin adete çıkaracak. Avrupa pazarında kendi markalarıyla yer almak isteyen şirket son olarak, Almanya’nın Neuss şehrinde  Filtorq Europe GMBH  şirketinin kuruluşunu gerçekleştirdi.

51 ülkeye ihracat yapıyor

Yeni marka ve yatırımlarla büyüme stratejilerini hayata geçirdiklerini söyleyen İkiler Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Örikli, “Filtorq markamız otomotiv sektöründe kalitesiyle ülkemizde ve yurt dışında kendini kabul ettirdi. Avrupa standartlarında test ve ürün geliştirme aşamalarından sonra pazara sunduğumuz ISO 16949 belgeli ürünlerimiz Şili’den Hindistan’a, Güney Afrika’ya kadar 51 ülkede yüksek kalite ve performansıyla tercih edilen markalar arasına girdi. Run The Man ve Glavol markalarımız da sektördeki yerini aldı. Lojistik açıdan çok güçlüyüz. 22 bin müşteri, 4 sevkiyat noktası, 30 lojistik alanıyla yılda 11 milyon ürün satışı ve 700 binin üzerinde sevkiyat yapıyoruz.  Bu yıl cirosal anlamda yüzde 48 büyüdük” dedi.

İthalata bağımlı sektörde kendi markasını yarattı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Denizli ziyaretinde İkiler Otomotiv’i ziyaret ederek, üretim hakkında bilgi aldığını ve Türkiye’nin ithalatını azaltarak yerli üretim yaptıkları için kendilerini kutladığını hatırlatan Tahir Örikli, “Dışarıya bağımlı olduğumuz bir sektörde yılların tecrübesi ve birikimiyle kendi markalarımızı oluşturduk. İhracatımızı ciromuzun yüzde 50’sine çıkarmak istiyoruz. Ağır vasıta ve hafif ticari araç filtre sektöründe imalat ve satış oranlarında Türkiye’de birinci, Avrupa’da üçüncü durumdayız. Bu konumumuzu güçlendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Orta vade hedefi Avrupa’da üretim tesisi kurmak

Türkiye’de kendi markalarıyla yüksek kalitede araç filtreleri, yedek parça, madeni yağ ve sprey üretimi yapan bir firma olduklarını ifade eden Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Örikli ise, global bir şirket olma hedefi doğrultusunda Almanya’da Filtorq Europe GMBH  şirketini kurduklarını söyledi. Örikli, “Otomotivin merkezi Almanya’da kurduğumuz şirketle kendi markalarımızla Avrupa pazarında yerimizi aldık. Bir hayalimizi daha gerçekleştirdik. Bu karar markalarımıza duyduğumuz güvenin sonucudur. Filtorq, Glavol ve Run the Man markasıyla 23 bin çeşit ürünün Almanya’dan Baltık ülkeleri, İngiltere, Benelüks ülkeleri, Fransa, Portekiz ve İspanya’ya lojistik ve satış operasyonlarını gerçekleştireceğiz. Otomotiv sektöründeki firmalara mal verebilmek için onların üretim alanlarının yanında üretim alanları kurmak durumundayız. Firmalar IATF üretim standartlarında ürününü hızlı tedarik edebileceği üretimler istiyor. Orta vade hedefimiz belirli satış rakamlarımıza ulaştığımızda Avrupa’da kendi üretim tesisimizi kurmak” cümleleriyle gelecek hedeflerini açıkladı.