BDDK'DAN KREDİ KARTI KARARI

BDDK, kredi kartı kullanıcılarının hayatını kolaylaştıracak bir adım attı. Artık alışverişlerde kağıt slip almak istemeyen tüketiciler, bu belgeleri dijital formatta edinebilecekler. Bu uygulama, hem pos cihazı hem de kredi kartının aynı bankaya ait olduğu durumda 1 Eylül’de, farklı bankalara ait olduğu durumda ise 1 Aralık’ta hayata geçecek. Bu yenilikle, kullanıcılara üç seçenek sunulacak.

SERKAN URGANCI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hayata geçirilen bu düzenleme, POS cihazlarında kullanılan kağıt miktarını azaltmayı hedefliyor. Bu sayede, kredi kartı kullanıcıları, alışveriş işlemlerinde kağıt slip almak yerine, bu belgeleri dijital olarak alabilecekler ve saklayabilecekler.

DİJİTAL SLİP UYGULAMASININ TAKVİMİ

Yapılan düzenleme, kartı çıkaran banka ile kartı işleme alan bankanın aynı olduğu durumda 1 Eylül 2023’te, farklı olduğu durumda ise 1 Aralık 2023’te uygulanmaya başlayacak.

Bu yenilik, kağıt ve doküman kullanımını azaltarak hizmet maliyetini düşürecek, zaman tasarrufu sağlayacak ve karbon ayak izini azaltacak. Söz konusu düzenleme, yeşil ekonomiyi desteklemek ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek açısından da büyük önem taşıyor.

ÜÇ SEÇENEK SUNULACAK

Dijital slip almak isteyen tüketiciler, tercihlerini bankaların mobil uygulamaları ve internet bankacılığı kanalları üzerinden yapabilecekler. Bankalar, kart kullanıcılarına "temassız işlem limitinin altında slip almak istemiyorum", "hiçbir işlemde slip almak istemiyorum" ve "tüm işlemlerimde slip almak istiyorum" seçeneklerini sunacak ve müşteriler, tercihlerini diledikleri zaman değiştirebilecekler.

Kâğıt slipin dijital hali olan dijital slip, kart kullanımı sonrasında bankacılık uygulamaları aracılığıyla müşterilere anlık olarak iletilecek. Ek olarak, müşteriler, son 6 ay içinde gerçekleştirdikleri işlemlere ait belgeleri bankacılık uygulamaları üzerinden sorgulayabilecekler, görüntüleyebilecekler ve paylaşabilecekler. Bu sayede, bankacılık işlemlerinin takibi daha da kolaylaşacak.

KAĞIT SLİPLE 17 AĞAÇ KURTARILACAK

Kağıt sliplerin dijital ortama taşınması ile doğada her 1 ton kağıt slip karşılığında 17 ağaç korunmuş olacak. Geri dönüşümü zor olan ve içerdiği kimyasallar sebebiyle çevreye zarar veren kağıt sliplerin yerine geçecek olan dijital slip uygulaması, bu yönüyle de doğaya ciddi bir katkı sağlamış olacak. Böylece, BDDK'nın bu yenilikçi adımı, sürdürülebilir bir yaşamın ve yeşil bir ekonominin desteklenmesinde önemli bir rol oynayacak.