SERBEST BÖLGE YENİDEN SATIŞA ÇIKARILDI

Yönetimi 2021 yılında Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) tarafından devralınan  Denser Denizli Serbest Bölge Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ikini kez satışa çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan ihale duyurusunda muhammen satış bedeli 69 milyon 500 bin TL, teminat miktarı 6 milyon 950 bin TL olarak açıklandı. İhale 14 Haziran’da saat 11.00’de yapılacak.

Denser Denizli Serbest Bölgesi ve İşleticisi A.Ş., 3218 sayılı yasaya dayanılarak, 3 Mayıs 2000 tarihinde 500 bin TL sermaye ile ve büyük umutlarla kuruldu. Çardak ilçesinde 538 bin 225 bin metrekare alan üzerine kurulu olan bölge, 2002 yılında faaliyete geçti. EGS Holding bünyesinde kurulan Denizli Serbest Bölgesine 2001 yılında yaşanan bankalar krizinin ardından TMSF el koydu. EGS Holding ve TMSF arasında yürüyen hukuki süreçte bir dönem Denser Denizli Serbest Bölgesi’nin işletmesi imzalanan protokolle EGS Holding tarafından yürütülse de  Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Fon Kurulu’nun 23.06.2021 tarih ve 2021/264 sayılı kararıyla TMSF tarafından devralınmıştı.

Denser Denizli Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.’nin yönetimi 25 Haziran 2021 tarihinden itibaren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Fon Kurulu tarafından alınan kararlar kapsamında Fonun atamış olduğu kişiler tarafından yönetiliyor.

denser

İLK İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ

TMSF, bu yıl ocak ayında, Denizli Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş’nin maliki olduğu gayrimenkuller, menkuller ve sözleşmeleri 69 milyon 500 bin lira muhammen bedelle satışa çıkarmış, ancak 10 Şubat’ta ihaleyi iptal edip, satıştan çekildiğini duyurmuştu. TMSF Denser Denizli Serbest Bölge Ticari ve İktisadi Bütünlüğü Satış Komisyonu Başkanlığı, bölgeyi yeniden satışa çıkardı. Resmi Gazete’de yayınlanan ihale duyurusunda serbest bölgenin muhammen satış bedeli yenilenmeyerek  69 milyon 500 bin lirada  tutuldu.

TEMİNAT TUTARI 6 MİLYON 950 BİN TL

İhaleye katılabilmek için 6 milyon 950 bin liralık teminat yatırılacak. Teminat nakit olabileceği gibi, teminat mektubu, devlet tahvili, hazine bonosu ve hazine kefaletli tahviller olabilecek. İhale 14 Haziran’da saat 11.00’de TMSF’nin İstanbul Büyükdere Caddesindeki binasında yapılacak. İhaleye katılacakların şartnamede belirtilen belgeleri, en geç 13 Haziran 2023 tarihinde saat 16.00’a kadar satış komisyonuna kapalı ve üzeri imzalı zarf içinde elden teslim etmesi gerekiyor.

İhale, kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması yöntemiyle gerçekleştirilecek ve kurul onayı ile sonuçlandırılacak. Kurulun ihaleye pazarlık usulü devam edilmesine karar vermesi halinde pazarlık, 16 Haziran günü yapılacak. FETÖ/PDY terör örgütü kapsamında bulunduğuna veya Milli Güvenlik Kurulu tarafından devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişilerde ortaklığı bulunanlar ihaleye katılamayacak.

2021 YILI DIŞ TİCARET HACMİ 68 MİLYON DOLAR

Uluslararası statüye sahip Çardak Havaalanı ve Çardak Organize Sanayi Bölgesi bitişiğinde Denizli il merkezine 57 kilometre uzaklıkta bulunan Denser’de şu an 34 firma faaliyet gösteriyor. 2021 yılı verilerine göre DENSER’de 59 işçi, 18 büro personeli olmak üzere 93 kişi istihdam ediliyor. 2021 yılı dış ticaret hacmi 68 milyon 640 bin dolar olarak gerçekleşti.