ZAM ŞAMPİYONU KURU SOĞANIN DENİZLİ'DE FİYATI DÜŞÜYOR

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Adana'nın ardından Hatay'da da başlayan soğan hasadıyla birlikte kuru soğanın fiyatı düşmeye başladı. Denizli halinde 10-15 TL arasında satılan kuru soğan semt pazarlarında 13-20 TL arasında alıcı buluyor.

YALÇIN BAĞBOZAN

Kilosunun 30 liraya kadar çıkmasıyla gündem olan kuru soğanın fiyatı, Adana ve Hatay'da yapılan hasatla düşmeye başladı. Tarlada 4-6 lira arasında alıcı bulan yeni hasat kuru soğan Denizli haline de ulaştı. Denizli halinde kuru soğanın asgari fiyatı 10 TL, orta fiyatı 13 TL ve ekstra fiyatı 15 TL olarak açıklandı. Kuru soğan semt pazarlarında ise kalitesine göre 13 ile 20 TL arasında satılıyor.

TARLA İLE PAZAR ARASINDA 3 KAT FARK VAR

Tarladan ortalama 5 liraya çıkan soğanın raflarda 15 liraya satılması ise üreticilerin tepkisine neden oluyor. Üretici ile tüketicinin arasına ne kadar çok kişi girerse fiyat o kadar yükseliyor. Çiftçiler, "Tarladan rafa en az üç kat fiyat farkı var. Biz üreticiler fiyatları görünce üzülüyoruz. Fırsatçılara geçit verilmesin, vatandaşımız ucuza yesin" diyor. Öte yandan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ise fiyatların uygun olduğunu iddia ederek, "Son bir yılda asgari ücret iki kat arttı. O nedenle bir ürünün kilogram fiyatının 10 TL olması yüksek değil aksine artık uygun bir fiyat. Bir ürünün kilogramı 10 liraysa uygundur, vatandaşlarımız da artık bunu böyle yorumluyor. dedi.