EKİZ: KAPASİTE TAHSİSİNDE KÜÇÜK İŞLETMELERE ÖNCELİK VERİLMELİ 

Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜNEŞDER) Başkanı Serdar Ekiz, güneş enerjisi kullanım hakkının anayasal güvenceye alınması gerektiğini vurgulayarak, kapasite tahsisinde küçük işletmelere öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

 

Türkiye genelinde güneş enerjisi yatırımcılarını bir araya getiren GÜNEŞDER’in Denizli Başkanı Nükleer Enerji Mühendisi Serdar Ekiz,  Yeşil İş Sürdürülebilirlik Zirvesi’ne konuşmacı olarak katıldı. Enerji Dönüşümü ve Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Görünümü oturumuna katılan Ekiz, güneş enerji sektörünün geleceği hakkında değerlendirmeler yaptı.

Türkiye’nin 2012 yılında başlayan güneş enerji üretim sürecinin hızla büyüyerek 11 Gigawatt’a ulaştığını belirten  Ekiz, bu kapasitesinin yüzde 85’ni lisanssız güneş santrallerinin oluşturduğunu belirterek, “Artan talep ve üretim kapasitesine rağmen son bir yılda güneş enerjisinin elektrik üretimi içerisindeki payı istenen ölçüde artmadı. Konya kadar büyüklüğe sahip Hollanda 22 Gigawatt ile bizim iki katımız kurulu güce sahip. AB, elektrik üretimin yüzde 7,2’ni güneşten elde ediyor. Dünden iyiyiz ama referans aldığımız ve rekabet ettiğimiz birçok ülkenin gerisindeyiz’’ dedi.

serdar ekiz

Bu yıl 5 Gigawatlık yeni yatırım gündemde

GES yatırımlarında kamu bankalarının devreye girerek finansman anlamında sanayicilerin ihtiyacını karşıladığını söyleyen Ekiz, kapasite tahsislerindeki yanlışlara değindi.  "Bizim üzerinde durmamız gereken en önemli konu, güneş enerjisinin tabana yayılması. Dikey entegrasyon değil tabana yayılan bir çalışmaya ihtiyacımız var” diyen Ekiz, “Her bireyin anayasal olarak güneş enerjisine sahip olması güvence altına alınmalı. Son yıllarda kendi sektörlerinde tekel olmuş, dev şirketler de bu kapasitelere talepte bulunuyorlar ve kolaylıkla tahsis alıyorlar. Piyasa fiyatlarından çok daha ucuza rahatlıkla elektrik alma imkanına sahip bu şirketlere büyük kapasiteler tahsis ediliyor. Böyle olunca  bu enerjiye ihtiyacı olan orta ve küçük işletmeler zorlanıyor.  Bu kapasiteleri büyük şirketlere verirseniz örneğin Denizli’deki tekstil firmasının, Pakistan,Hindistan gibi ülkelerdeki rakipleri ile rekabet etmesini sağlayamazsınız. Kamunun buna bir karar vermesi lazım. Güneş enerjisi kaynağı bireysel kullanıcıya, sanayici, küçük esnaf ve kobilere verilmeli" şeklinde konuştu.