MERKEZ BANKASI'NA KADIN BAŞKAN

​​​​​​​Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan atanırken, önceki başkan Şahap Kavcıoğlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığına getirildi. TCMB’nin ilk kadın başkanı olan Hafize Gaye Erkan, ABD’de ‘Müthiş Türk Kızı’ olarak da biliniyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Atama kararlarına göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığına, Bankacılık Kanununun 84. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 7’nci maddeleri gereğince Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (Guvernörü) Şahap Kavcıoğlu atandı.

Merkez Bankası'na Erkan atandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına (Guvernörlüğüne) 1211 sayılı kanunun 25 maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 7’nci maddeleri gereğince Hafize Gaye Erkan atandı.

Dr. Hafize Gaye Erkan kimdir?

İstanbul'da 1982 yılında doğan Erkan, İstanbul Erkek Lisesi'nin ardından Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü 2001'de birincilikle bitirdi. Eğitimine ABD'de devam eden Erkan, Princeton Üniversitesi'nde iki yıllık doktora programını bir yılda tamamlayan ilk öğrenci olma başarısını gösterdi. Yöneylem araştırması ve finans mühendisliği alanında doktora derecesi alan ve ülkedeki "en genç finans profesörü" unvanını elde eden Erkan, Harvard Business School'da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi'nde liderlik eğitim programlarını tamamladı.

Çalışma hayatına 2005 yılında Goldman Sachs'ta başlayan Erkan, yaklaşık 9 yılın ardından First Republic Bank'ta yönetici olarak çalışmaya başladı. 2014 yılında Kıdemli Başkan Yardımcısı görevini üstlenen Erkan, bankanın Yatı­rım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanlıklarını yürüttü. Burada çalıştığı dönemde  eş icra kurulu başkanı (Co-CEO), başkan, yönetim kurulu üyesi, yatırım direktörü, mevduat direktörü ve risk eş direktörü olarak görev yapan Erkan, bankanın fonlarının yaklaşık 10 kata kadar büyümesinde etkili oldu. 2021 yılında 7 ay eş CEO'luk yaptıktan sonra Aralık 2021'de ayrılan Erkan, merkezi ABD'de bulunan mücevher şirketi Tiffany & Co'da 2 yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı. 2022'de küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan'ın yönetim kuruluna katılan Hafize Gaye Erkan, ABD’deki başarılı iş hayatı nedeniyle “Müthiş Türk Kızı” diye anılmaya başlandı. 2018’de San Francisco Business Times’ın yaptığı araştırmaya göre, Amerika’nın en büyük 100 bankasında başkan veya CEO unvanına sahip 40 yaşın altındaki tek kadın seçilen Erkan, Crain New York Business'ın "40 Yaş Altı 40" listesine girdi, 2019 yılında da "Bankacılık ve Finans Sektöründe Önemli Kadınlar Listesi" ile "İzlenmesi Gereken Kadınlar Listesi"nde yer aldı.

Özel Kalem Müdürlüğü'ne Hasan Doğan atandı

Resmi Gazetede yayımlanan kararla Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 12'nci ve 13'üncü maddeleri gereğince İdari İşleri Başkanlığına Metin Kırat, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğüne Hasan Doğan, Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğüne Hakkı Susmaz, Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğüne Bilal Şentürk, Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğüne Yusuf Karaloğlu, Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüğüne Mehmet Tuncer, Koruma Hizmetleri Genel Müdürlüğüne Ramazan Bal yeniden atandı.

İletişim Başkanlığı'na Fahrettin Altun

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararları ile Üst Kademe Kamu Yöneticiliklerine, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2,3 ve 4'üncü maddeleri gereğince Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı'na Kadir Dinç, Selim Argun ve Burhan İşliyen, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekterliğine Seyfullah Hacımüftüoğlu, Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığına Yunus Arıncı, Devlet Denetleme Kurulu Üyeleri olarak Mehmet Emin Baysa, Abdulkadir Polat, Ferhat Karaş, Sami Kalaycı, İsmail Kurul, Salih Tanrıkulu, Abdurrahman Özçelik, Talip Uzun, Strateji ve Bütçe Başkanlığına İbrahim Şenel, Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcıları olarak İsa Atçeken, Kutluhan Taşkın, Abdullah Rıdvan Ağaoğlu, Devlet Arşivleri Başkanlığına Uğur Ünal, Devlet Arşivleri Başkan Yardımcıları olarak Nurullah İşler, Muhammet Ahmet Tokdemir, Sebahattin Bayram, İletişim Başkanlığına Fahrettin Altun, İletişim Başkan Yardımcıları olarak Çağatay Özdemir, Evren Başar; Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına Yasin Yıldız; Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcılıklarına Hüseyin Yazıcı, Adnan Gayhan, Ahmet Çapoğlu yeniden atandılar.