İHRACAT MİKTARI ALARM VERİYOR

Türkiye'nin ihracat rakamlarında düşüş yaşanıyor. İlk beş ayda ihracat değerinde yüzde 3,4'lük bir azalma gözlemlenirken, miktar bazında bu düşüş yüzde 21'e ulaştı. Yükselen girdi maliyetleri ve fiyatların artması ihracatın değer bazında düşüşünü sınırladı. Özellikle çelik sektöründe miktar bazında yüzde 40,5'lik düşüş kaydedildi.

 

Zayıf talep, kurların baskılanması ve Uzakdoğulu rakiplerin etkisiyle ihracat değerinde yüzde 3'lük bir düşüş gözlemlendi. İlk 5 ayda sadece Rusya'ya ihracat yüzde 112 artış gösterdi ve 1,89 milyar dolardan 4 milyar dolara çıktı. Bu artış etraf ülkeleri de etkiledi ve BDT ülkelerine ihracat yüzde 58 artarak 6,4 milyar dolardan 10,1 milyar dolara yükseldi.

Çelik Sektöründe İhracatta Büyük Düşüş

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Mayıs ayı ihracat verilerine göre, yılın ilk 5 ayında Türkiye'nin ihracatı değer bazında yüzde 3 düşerek 93,08 milyar dolardan 89,9 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde genel ihracat miktar bazında yüzde 21 düştü. 27 alt grubun 22'sinde miktar bazında düşüş yaşandı. Çelik sektöründe ihracat değer bazında yüzde 38,4 düşerek 9,5 milyar dolardan 5,8 milyar dolara geriledi.

Üretim Maliyetleri İhracatı Etkiliyor

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe de yılın ilk 5 ayında ihracat değeri yüzde 5,24 düştü ve 8,3 milyar dolara geriledi. Sektör temsilcileri işçilik ücretlerindeki artışın üretim maliyetlerini yükselttiğini ve bu yüzden fiyatları artırmak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar.

Kimya Sektöründe Düşüş Yaşanıyor

Türkiye'nin ikinci en büyük ihracatçı sektörü olan kimya sektöründe ilk 5 ayda ihracat değeri yüzde 10,5 düşerek 13,7 milyar dolardan 12,2 milyar dolara geriledi. Sektörün ihracat miktarı ise yüzde 9,2 düştü.

Bazı Sektörlerde İhracat Artıyor

Buna karşın, bazı sektörlerde ihracat miktarı düşerken, değer bazında artışlar yaşandı. Elektrik ve elektronik sektöründe ilk 5 ayda ihracat miktarı yüzde 4,4 düştü ancak değer bazında yüzde 10,2 arttı ve 6,5 milyar doları aştı.

Otomotiv Sektöründe İhracat Artışı

Otomotiv sektöründe, Türkiye'nin en çok ihracat yapan sektörü, ihracat miktarı yüzde 1,2 artarken, değer bazında yüzde 14,8 artarak 14,3 milyar dolara ulaştı. Zeytin ve zeytinyağı sektöründe ise ihracat Ocak-Mayıs 2023 döneminde yüzde 188,8 oranında artarak 480,27 milyon dolara yükseldi.