DENİZLİ HİNDİSTAN ARASINDA TİCARET KÖPRÜSÜ KURULACAK

MÜSİAD’ın Anadolu Ekonomi Diplomasisi Programı’nda Denizli iş dünyasıyla buluşan Hindistan Büyükelçisi Dr. Virander Kumar Paul, “Ülke arasında 13 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Bu tarz çalışmalar bu ticaret hacmini daha yukarılara taşıyacaktır. MÜSİAD ile zaten yakın bir ilişkimiz var ama bundan sonra çok daha yakın olacak” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Diplomatik İlişkiler Komisyonu tarafından hayata geçirilen Anadolu Ekonomi Diplomasisi Programı yapıldı. SKYCITY Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya; MÜSİAD Denizli Şubesi Başkanı Engin Boyacı’nın yanı sıra Hindistan Büyükelçisi Dr. Virander Kumar Paul, Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sudhi Choudhary, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu ile iş insanları katıldı. Denizli’nin yatırım potansiyeli ve sektörler hakkında bilgi paylaşan MÜSİAD Denizli Şubesi Başkanı Engin Boyacı, “Son dönemde sağlık yatırımlarıyla sağlık turizmi açısından önemli bir merkez haline gelen Denizli, bu alanda yatırım alanlarını sunmaktadır. Tüm bu potansiyeli ve yatırım fırsatlarını göz önünde bulundurarak, Denizli olarak yatırımcıları ve iş insanlarını kentimize davet etmek istiyoruz” diye konuştu. Dernek olarak yapılanları aktaran ve iş gezilerini önem verdiklerini ifade eden MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komisyon Başkanı Osman Nuri Önügören ise “Önümüzdeki hafta 45 iş insanımızla Japonya ve Malezya’da bulunacağız” ifadelerini kullandı. 

DENİZLİ HİNDİSTAN ARASINDA TİCARET KÖPRÜSÜ KURULACAK

“DENİZLİ İLE HİNDİSTAN ARASINDA ÇOK FAZLA İHRACATIMIZ YOK”

Denizli ile Hindistan arasında yapılan ihracat ile ithalat rakamlarına değinen Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu; “Denizli ile Hindistan arasında açıkçası çok fazla ihracatımız yok. Geçtiğimiz yıl, 18 milyon dolarlık bir ihracat yapmışız. 18 milyon dolarlık bir ihracatın 7,5 milyon dolarlık bölümü, mermer, traverten ama bunun içerisinde tekstil makineleri de var. İlginç bir de rakam var. Yaklaşık 800 bin dolarlık da elma satmışız. Hindistan, dünyanın en kalabalık nüfusa sahip ülkesidir. Kendi içerisinde hem coğrafi hem de demokratik farklılıkları olan çok farklı bir ülke. Ben görmeyenlere tavsiye ederim” dedi.

DENİZLİ HİNDİSTAN ARASINDA TİCARET KÖPRÜSÜ KURULACAK

“HİNDİSTAN İLE OLAN İLİŞKİLERE ÖNEM VERİYORUZ”

Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu; “Hindistan ile Türkiye, iki dost ülke. Türkiye, son dönemde bölgenin önemli bir ekonomik gücü haline geldi. Hindistan da artık dünyanın en sayılı ekonomilerindendir. Bizler de her sanayici ve üretimci gibi; Hindistan ile olan ilişkilere önem veriyoruz. Denizli’nin Hindistan ile yapmış olduğu bu rakamlar, aslında çok küçük rakamlar. Temennimiz bu rakamların daha da yükselmesidir. Bizler, Sanayi Odası olarak bu işbirliği ve birlikteliği katkı koymaya her zaman hazırız. Denizli Sanayi Odası olarak en önemli görevimiz, sanayicilerimize yeni sanayi alanları üretmek. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Denizli’de önümüzdeki süreçte 2 büyük organize sanayi bölgesini Denizli sanayisine ve belki de dışarıdan gelecek yatırımcılara da açmış olacağız. Hindistan ile ilişkilerimizde yatırım kanallarını da konuşmamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. 

DENİZLİ’DEN HİNDİSTAN’A TRAVERTEN, MERMER İLE YAŞ SEBZE VE MEYVE GÖNDERİYORUZ”

Kent hakkında bilgiler veren Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan; “Yerli ve yabancı iş birliklerine, yabancı yatırımcılara açık olduğumuzu ifade etmek isterim. Ülkemizde iş birliğine açık yatırımcılara da bu bölgede ve şehrimizde görmeyi arzuluyoruz. Denizlimizde 57 farklı ülkeden 362 yabancı yabancı yatırımcı sermayeli firmalarımız; üretim, ihracat ve istihdam gerçekleştirmektedir. Ülke olarak 10,7 milyar dolarlık Hindistan’dan ithalat gerçekleştirmişiz. Yılbaşından bu yana da 500 milyon dolarlık bir ihracatımız olmuş. İthalatımız ise 2,7 milyar dolardır. İhracat kalemleri ise; özellikle madencilik ürünleri, kimya maddeleri ve mamulleri, makine ve aksamları, çelik, elektrik ve elektronik ile yaş sebze ürünleridir. Denizli olarak; traverten, mermer ve yaş sebze ve meyve gönderiyoruz. Denizli’de geçen yıl 18 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişiz. Ocak ayından bu güne kadar toplam 5,7 milyon dolarlık ihracata ulaşmışız. İthalatımızda ise geçen yıl 97 milyon dolar, bu yıl ise 18 milyon dolara ulaştığını görüyoruz” diye konuştu.

DENİZLİ HİNDİSTAN ARASINDA TİCARET KÖPRÜSÜ KURULACAK

“ÜLKE ARASINDA 13 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ VAR”

Şu anda iki ülke arasındaki işbirliğine odaklandıklarını ifade eden Hindistan Büyükelçisi Dr. Virander Kumar Paul, “Ülke arasında 13 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Bu tarz çalışmalar bu ticaret hacmini daha yukarılara taşıyacaktır. MÜSİAD ile zaten yakın bir ilişkimiz var ama bundan sonra çok daha yakın olacak. Aynı zamanda diğer odalarımızla ilişkimiz olacak. Denizli’den Hindistan’a yapılan ihracat hacmi mutluluk verici. Bu toplantının bir defa yapılıp sonrasında unutulan bir toplantının olmasını istemiyoruz. Sonrasında da yapılan işleri takip etmemiz, burada bırakmamamız gerekiyor. Bütün odalarımız, elçiliğimiz, İstanbul Konsolosluğumuz, bu çalışmaları hep birlikte devam edeceğiz. Biz, gerek burada, gerek Ankara’da gerek İstanbul’da bir sonraki toplantıyı gerçekleştirinceye kadar bir ilerleme kaydetmemiz gerektiğini düşünüyorum. Biz en büyük ve en çok büyüyen ekonomilerden biriyiz. 1,4 milyarla dünyanın en kalabalık ülkesiyiz. Aynı zamanda bu yıl G20’nin başkanlığını da yürütüyoruz. Bu anlamda da Hindistan’ın iyi bir ticaret partneri olması için pek çok alanda yatırımlarımıza devam ediyoruz” şeklinde ifade etti.