TEREYAĞI VE TAVUK ETİ ÜRETİMİ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, içme sütü üretimi yüzde 8,2, inek peyniri üretimi yüzde 6,2 ve ayran üretimi yüzde 5,6 artarken; yoğurt üretimi yüzde 0,1 ve tereyağı üretimi yüzde 23,4 azaldı. Aynı dönemde tavuk eti üretimi ve kesilen tavuk sayısı da azaldı.

TÜİK, nisan ayına ilişkin Süt ve Süt Ürünleri Üretimi ile Kümes Hayvancılığı Üretimine ilişkin istatistiklerini paylaştı. Deprem felaketinden etkilenen bölgelerden sağlıklı veri elde edilememesi nedeniyle, Süt ve Süt Ürünleri Üretimi istatistik üretim süreçlerinde geçici uygulamalar yapıldığı kaydedildi.

879 bin 602 ton inek sütü toplandı

Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4; Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 arttı. Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ayran üretimi yüzde 19,6, inek peyniri üretimi yüzde 2 ve içme sütü üretimi yüzde 0,7 artarken; yoğurt üretimi yüzde 7,1 ve tereyağı üretimi yüzde 16,5 azaldı. Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, içme sütü üretimi yüzde 8,2, inek peyniri üretimi yüzde 6,2 ve ayran üretimi yüzde 5,6 artarken; yoğurt üretimi yüzde 0,1 ve tereyağı üretimi yüzde 23,4 azaldı.

Bir ayda 1 milyar 650 milyon yumurta

Nisan ayında tavuk eti üretimi 180 bin 495 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,65 milyar adet olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,6 ve hindi eti üretimi yüzde 0,3 artarken; tavuk eti üretimi yüzde 9,4 ve kesilen tavuk sayısı yüzde 12,7 azaldı. Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,8 artarken; tavuk eti üretimi yüzde 4,2, hindi eti üretimi yüzde 7,1 ve kesilen tavuk sayısı yüzde 7,8 azaldı.