GÜNEY EGE İŞ DÜNYASI, BODRUM’DA BULUŞTU
Muğla, Aydın ve Denizli illerinde bulunan iş insanları, Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği’nin ev sahipliğinde yapılan “Üye Buluşma - İş Geliştirme” etkinliğinde bir araya geldi.
Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) tarafından birincisi düzenlenen GESİFEDİŞ “Üye Buluşma-İş Geliştirme” etkinliği, Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde yapıldı.Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği’nin (BESİAD) ev sahipliğinde yapılan etkinlikte Aydın, Denizli ve Muğla’dan gelen iş insanları, iletişim ihtiyacı duydukları sektör ve firma temsilcileri ile tanıştı fırsatı yakaladı. Etkinlikte ayrıca iş insanları ticari işbirliği potansiyellerini konuştu. Etkinlikte konuşan GESİFED Ticaretin Geliştirilmesi Komisyonu Başkanı Engin Kaplan; iş hayatının, iş insanlarının ekonomimizin çok sarsıntılı, belirsizliklerle dolu, pandemiden başlayarak, yangınlar, depremler, seçimler gibi bir çok türbülansın içinden geçtiğini ifade etti. İş dünyasının en önemli ihtiyaçlarından birisi olan hızlı, verimli ve doğru iletişim için bu etkinliği planladıklarını belirten Kaplan, gerçekleşecek olan görüşmelerin hangi mekanizma ve akış ile planlandığını, katılımcıların uygulayacakları metotları hakkında konuştu.
“VAKİT, HAYALİMİZDEKİ KALKINMIŞ TÜRKİYE’YE ODAKLANMANIN VAKTİDİR”
BESİAD Başkanı Neslihan Nazlıoğlu “GESİFED’e üye olan derneklerin, üyelerinin birbiriyle tanışması, firma bilgi alışverişi yapması, yeni iş imkânlarının doğması ve işbirliklerinin oluşmasını amaçlıyoruz. Vakit, hayallerimizdeki kalkınmış Türkiye'ye odaklanmanın vaktidir ve ülkemizin, hızla asli gündemi olan ekonomiye dönmesi gerekmektedir. Kur politikasındaki belirsizlik, faiz politikası ne yazık ki enflasyon başta olmak üzere ekonomideki pek çok parametreyi de olumsuz etkiliyor. Enflasyon baskısı, şirketlerin her kalemde maliyetlerini yükseltirken, ücretli kesim dâhil olmak üzere toplumun tüm kesimlerinde yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. Sene başında özellikle asgari ücrete yapılan yüksek zam oranına rağmen alım gücü hızla düşmekte. Geçen yıl özel sektörde pek çok şirket çalışanlarını enflasyondan korumak için insiyatif aldı. Şiddetli enflasyon ortamında bu yıl da özel sektörde bu konu tekrar değerlendirilmekte. Bununla birlikte doğru iktisadi politika adımları atılmadığında, maalesef sadece ücretlerde ayarlama yapmanın çalışanların refah artışına yeterli katkıyı sağlamadığını da görüyoruz. Geldiğimiz noktada tasarruflar bir yıl öncesine göre daha da eridi. Refah kaybı yaşayan herkes de bugün haklı olarak bugün harcamazsam yarın paranın hiç değeri olmayacak alım gücüm daha da düşecek diye daha da tüketmeye başladı. Daha çok tüketmek demek daha az tasarruf demek, daha büyük bir cari açık demek ve hepsinden öte kontrol edilemeyen bir enflasyon demek. Ülke ekonomimizin en kısa sürede doğru banka, para ve maliye politikalarının uygulanması ile düzeltilmesi en büyük umudumuz” dedi.
DENİZLİ, AYDIN VE MUĞLA’NIN EKONOMİLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
GESİFED Başkanı ve aynı zamanda TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Oktay Mersin de GESİFED ve TÜRKONFED hakkında, üyelerine çeşitli bilgilendirmelerde bulundu. 3 ilin ekonomisinden de bahseden Mersin; “Muğla, istihdamın daha çok tarım kesiminde olduğu, ekonomisinin turizm, tarım ve maden ile öne çıktığı illerimizdendir. Muğla, Türkiye'nin en büyük zeytinyağı üreticilerinden biridir. Büyüyen turizm sektörü, ildeki inşaat ve gayrimenkul faaliyetlerini özellikle pandemi ile birlikte arttırmıştır. Aydın, tarımsal üretim açısından Türkiye'nin önde gelen illerinden biridir. Aydın’ın 24 coğrafi işaretli ürünü bulunmaktadır. Aydın, turizm açısından, özellikle tarihi yerleri ve kıyı bölgeleri nedeniyle popüler bir merkezidir. Aydın’ın sanayisine baktığımızda, sanayi ağırlıklı olarak; tarımsal üretimi işlemeye yönelik gıda imalatı, makine ve ekipman imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ürünleri imalatı ve kimyevi maddeler imalatından oluşmaktadır. Denizli, ekonomisinin ana itici güçlerinden biri olan tekstil endüstrisiyle öne çıkmaktadır. Denizli’de tekstil, doğal taş sektörlerinin yanında turizm ve tarımın stratejik sektörler olarak ele alınması önemlidir. Denizli’nin 14 coğrafi işaretli ürünü bulunmaktadır. Denizli’nin güçlü olduğu yönlerden biri olan üzüm üretimi ve sahip olduğu bağ alanları ön plana çıkmaktadır. Üzüm üretiminde 2021 verilerine göre Türkiye’de üçüncü sırada yer almaktadır. Bu amaçla Çal-Bekilli-Güney Bölgesi’nin turizm tesisleri ön plana çıkarılmalıdır. Diğer güçlü ürünü olan kekikte Denizli, dünya üretiminin yüzde 75’ini karşılamaktadır. Turizm açısından bakıldığında öncelikli hedef Muğla ve Aydın gibi gelen turistin kalım sürelerinin artırılmasıdır. Bu amaçla gastronomi turizmini destekleyici politikalar ve hizmete giren Karahayıt PAÜ Termal Tedavi Merkezi faydalı olacaktır” dedi.
İŞ DÜNYASININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GÜNDEMİ KONUŞULDU
Yapılan konuşmaların ardından görüşmelere geçilirken; katılımcılar, birbirleri ile tanışıp yeni işbirlikleri için karşılıklı fikir alışverişlerinde bulundu. Yaklaşık 4 saat süren görüşmelerin ardından UN Global Compact Genel Sekreteri Melda Çele ve Engin Kaplan “İş Dünyasının Sürdürülebilirlik Gündemi” konulu sohbet gerçekleştirdi. İklim değişikliği, cinsiyet eşitliği, enerji, insan kaynakları gibi konularda kapsayıcı sürdürülebilirlik yaklaşımı konulu sohbete soru cevaplarla katılımcılar da dahil oldu. Etkinliğin geleneksel hale gelmesi bekleniyor.