KKM MEVDUAT AJANTAJI UZATILDI

​​​​​​​Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından imzalanan ve Cumhurbaşkanlığı'na sunulan karar, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılım hesaplarına sağlanan vergi avantajlarının süresini 31 Aralık 2023'e kadar uzatmayı hedefliyor.

KKM Hesaplarından Elde Edilen Gelirlere Stopaj Avantajı

KKM hesaplarından elde edilen gelirler için yüzde sıfır tevkifat uygulaması, hem gerçek hem de tüzel kişiler için yıl sonuna kadar sürecek. Bu süre zarfında gerçek kişiler beyanname vermeyecek, tüzel kişiler ise bu gelirleri kurum kazancına dahil edecek.

TL mevduat ve katılım hesaplarına uygulanan stopaj indirimi de 31 Aralık 2023'e kadar devam edecek. Tevkifat oranları, vadeli hesapların vadesine bağlı olarak düşürülecek.

Devlet tahvilleri, Hazine bonoları ve varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için uygulanan yüzde sıfır tevkifat oranı da yıl sonuna kadar devam edecek.

Bankalar Tarafından İhraç Edilen Tahvil ve Bonolardan Elde Edilen Gelirlere İndirimli Stopaj

Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan ve aynı bankaların fon kullanıcıları olduğu kira sertifikalarından elde edilen gelirlere uygulanan indirimli stopajın süresi de 31 Aralık 2023'e kadar uzatılacak.

Yatırım Fonlarından Elde Edilen Gelirlerde İndirimli Stopaj Uygulaması

TL cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönelmelerini teşvik etmek adına, yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulaması da 31 Aralık 2023'e kadar sürecek.

İpotek finansmanı kuruluşlarının ihraç ettiği varlığa ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerden elde edilen gelirler için yüzde 10 olan stopaj oranı yüzde 5 olarak indirilecek ve bu indirim yıl sonuna kadar geçerli olacak.

Döviz Tevdiat Hesaplarına ve Döviz Katılım Hesaplarına Uygulanan Tevkifat Oranı

TL cinsinden açılan mevduat ve katılım hesaplarının teşvik edilmesi amacıyla, döviz tevdiat hesaplarına ve döviz katılım hesaplarına uygulanan tevkifat oranı, vade ayrımı olmaksızın yüzde 25 olarak belirlendi. Bu oran, yeni açılan veya vadesi yenilenen hesaplar için geçerli olacak. Daha önce açılan hesaplar için mevcut oranlar vade sonuna kadar devam edecek.