DENİZLİ’DE HUBUBATTA VERİM VE KALİTE KAYBI YÜZDE 20

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, geçtiğimiz aylarda kentte yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle verim ve kalite kaybının yüzde 20 civarında olduğunu söyledi.

GÜRKAN GÖK

Denizli, kurak geçen kış mevsiminin ardından geçtiğimiz ay aşırı yağışlara maruz kaldı. Yaşanan aşırı yağışlar, tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Aşırı yağışlardan en çok etkilenen hububatta ise hasat dönemi gecikti. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, hububat rekoltesine ilişkin Denizli Yeni Olay’a açıklama yaptı. Başkan Gemici, “Küresel ısınmanın sonucu olarak aşırı yağışlar yaşandı. Bu yağışlar ve rüzgar nedeniyle ekinler yattı. Yatan ekinlerin alt kısımlarında renk değişimi yaşandı ve taneler de yere döküldü. Bu nedenle hububatta hem kalite hem de rekoltede düşüş yüzde 15-20 civarında” dedi.

DENİZLİ’DE HUBUBATTA VERİM VE KALİTE KAYBI YÜZDE 20

“ÜRETİCİMİZ NE YAPACAĞINI BİLMİYOR”

Hububat rakamlarının geçtiğimiz ay açıklandığını ifade eden Gemici; “Ekmeklik buğdayda 8.250 TL/Ton, arpada ise 7.000 TL/Ton olarak açıklandı. Toprak Mahsulleri Ofisi,  randevu sistemi ile Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olanların ürünlerini almaya başladı. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmayan üreticilerimiz ne yapacağını bilmiyor. Dış piyasada bu fiyatın yarısına satılıyor. Pazarlamada sıkıntı var” diye konuştu.

“ÇİFTÇİYİ YÜZ ÜSTÜ BIRAKTILAR”

Çiftçilerin talebini de ileten Gemici, “Toprak Mahsulleri Ofisi, randevu sistemiyle ve sınırlı ürün alıyor. Geri kalanı da özel sektöre bırakılıyor. Çiftçinin mahsulleri elinde kaldı. Önceki yıllarda tarım kredi kooperatifleri de alım yapıyordu, şimdi alımı durdurdu. Çiftçinin oraya da borcu oluyor. Onlar da çiftçiyi yüz üstü bıraktı. Ürünleri sadece Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alması yeterli değil” ifadelerini kullandı.

"ÇİFTÇİNİN DURUMUNU İLGİLİ MAKAMLARA İLETTİK"

Sel baskınları ve dolu nedeniyle ürünleri zarar gören çiftçilerin zor günler geçirdiğini belirten Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al ise sıkıntılı bir dönem geçiren çiftçinin durumunu içeren raporu Cumhurbaşkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanlığı ve Denizli milletvekillerine ilettiklerini belirtti. 
 
Sorunlara bir an önce çözüm bulunması için konunun takipçisi olacaklarını kaydeden Başkan Muammer Al, “Hava şartlarındaki olumsuzluklar, ülkemiz genelinde olduğu gibi Denizli ili Buldan ilçemizde de yoğun biçimde bizleri de etkiledi. Bölgemizdeki aşırı yağışlar ve dolu çiftçilerimizi çok mağdur etmiştir. Her ne kadar çiftçilerimizin bazıları TARSİM yaptırdıysa da birçok üreticimiz de TARSİM’den yoksun üretim yapmakta. Tütün üreticilerimim yağışlar sebebiyle 2 defa, bazıları da 3 defa tütün dikimi yaptı. Bazıları da sezon geçmesi sebebiyle tütün fidanı bulamayıp dikim yapmadı. Buna benzer zararlarımız çok. Bu sebeplerle çiftçimiz için çok zor bir yıl yaşamaktadır.  
Bu yılki zararlar bir yana önümüzdeki yıl üretim yapabilmemiz için acilen ayni ve maddi yardım yapılması zaruridir. Ayrıca özel ve kamu bankalarına olan borçlarında ertelenmesini talep ediyoruz. Çiftçimizin olumsuz hava şartlarından dolayı yaşadığı mağduriyetler giderilsin” dedi.