KASAPOĞLU İHRACAT RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, “Üçte bir oranında iş günü kaybımız olmasına rağmen, ihracatta sadece yüzde 2,7 oranında düşüş gerçekleşmesi nedeniyle Haziran ayını Mayıs’a kıyasla görece daha iyi geçirdiğimizi düşünüyorum” dedi.

HABER MERKEZİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Denizli ihracatı, ocak-haziran ayı periyodunda geçen yıla göre yüzde 17,5 oranında gerileyerek, 2 milyar 89 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye ihracatı ise aynı dönemde yüzde 1,8 oranında azalarak 123 milyar 377 milyon dolar seviyesine geriledi. Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, ihracat rakamlarını değerlendirdi. Haziran ayındaki uzun bayram tatili dolayısıyla Denizli ihracatındaki düşüşün geçen aya kıyasla bir miktar artmış gözüktüğünü belirten Başkan Kasapoğlu; “TİM verilerine göre, Denizli 2023 Haziran ayında 353,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 1-30 Haziran bir aylık periyotta baktığımızda ihracatımız, mayıs ayına göre yüzde 2,7 gerilemiş görünse de; 9 günlük bir bayram tatili süresince pek çok işletmemiz çalışmadı. Bu noktada üçte bir oranında işgünü kaybımız olmasına rağmen, ihracatta sadece yüzde 2,7 oranında düşüş gerçekleşmesi nedeniyle haziran ayını mayısa kıyasla görece daha iyi geçirdiğimizi düşünüyorum. Nitekim, 2022 yılı Haziran ayı ile 2023 Haziran ayını kıyasladığımızda da, üçte birlik bir işgünü kaybımız ve sonucunda ihracatta geçen seneye göre yüzde 27,7 azalma görüyoruz ki; bu bize geçen sene haziran ayındaki performans seviyelerine geldiğimizi gösteriyor. Dolayısıyla, seçim belirsizliğinin ve ardından kur üzerindeki baskının ortadan kalkmasının, ihracatçı sanayicilerimizi bir nebze de olsa rahatlatmaya başladığını görüyoruz” diye konuştu. 

“DENİZLİ SANAYİSİ DÖVİZ ÜZERİNE UYGULANAN BASKIDAN OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Bayram tatili dolayısıyla Türkiye geneli ihracat rakamlarının da eksiye döndüğünü vurgulayan Kasapoğlu, “İhracata dayalı üretim ile büyüme modelini gerçekleştiren, ihracatçı bir kent olan Denizli ve Denizli sanayisi, döviz üzerinde uygulanan baskıdan oldukça olumsuz etkileniyor. Kur üzerindeki baskının biraz azalması ihracatçıyı bir nebze olsun rahatlattı. Bunun aylık rakamlara tam yansımış halini temmuz ayında göreceğimize inanıyorum. Bu noktada ihracat rakamlarımızda ilk altı ayda yaşadığımız gerilemeyi ancak, üretimi ve ihracatı destekleyecek bu türden ekonomi politikalarının uygulanmasıyla durdurabiliriz” ifadeleri ile sözlerini noktaladı.